Hugo Camps Hugo Camps

Koeman naar Barca: kan hij sloopwerk van club in crisis nog aan?

17 augustus 2020Leestijd: 4 minuten

Sportcolumnist Hugo Camps kijkt terug op de ongekende vernedering van FC Barcelona door Bayern München (2-8) van vrijdag én blikt vooruit. De geruchten dat Ronald Koeman de nieuwe trainer van Barca wordt, klinken steeds luider. Maar hij staat voor een verscheurende keuze: ‘Coach van Barça is dwangarbeid. Het leven als bondscoach van Oranje is een stuk rustiger dan experimenteren met een nieuw elftal voor La Liga.’

Diep in de onderbuik leeft bij Nederlanders nog een klein verlangen naar dollen met Duitsers. Restanten worden in cultuurhuizen doorgegeven aan nieuwe generaties. Het is niet meer de ouderwetse moffenhaat van Willem van Hanegem, maar aan leedvermaak toch geen gebrek. Op de 2-8 pandoering van Barcelona tegen Bayern in de Champions League is van Zeeland tot het Gooi menige toost uitgebracht.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bayern legde crisis Barça genadeloos bloot: het einde van een tijdperk

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

De Blaugrana werden in Lissabon verpletterd en vernederd. De zesvoudige winnaar van de Gouden Bal Lionel Messi stond erbij als een geslagen weduwnaar. De Spaanse pers sprak van een historische catastrofe. Bayern München legde de aanslepende crisis van Barça genadeloos bloot. Het einde van een tijdperk.

De Europese grootmacht Barcelona was al een tijdje afgebladderd. Er is geen spirit en plezier meer in Camp Nou. Aartsvijand Real Madrid ging andermaal met de landstitel aan de haal. Gevierde vedetten sjokten over het veld met smekende ogen om uit hun lijden verlost te worden. De schreeuw om Xavi en Iniesta is tot in het kleinste dorpje in het diepe Zuiden te horen. Ook in Madrid hebben gelouterde voetbalfans de zee zien branden. Schaamte en ongeloof vergezelden Barcelona in het afscheid van de Champions League.

In Nederland staan de fans van mooi en kunstig voetbal perplex. De Catalaanse trots kwakkelde het hele seizoen al, maar een vernedering door Duitse potstampers overtreft alle gradaties van de verbeelding. Of zoals een chroniqueur van El Pais schreef: ‘Barça is neergestreken in de hel.’

FC Barcelona is een beetje een Nederlandse club geworden

Barcelona is door de jaren heen ook een beetje een Nederlandse club geworden. Althans, Hollandse kolonies volgden elkaar snel op in Camp Nou. Eerst was er Ronald Koeman en Marc Overmars, dan volgde een uittocht van Ajax-spelers (Reiziger, Bogarde, Patrick Kluivert, Frank en Ronald de Boer). Half Oranje speelde in Barcelona, ook nog onder aanvoering van Louis van Gaal. Vandaag beleven de Catalanen het einde van een cyclus. Tien jaar lang was Barcelona de standaard van academisch voetbal in de nagedachtenis van Johan Cruijff. Met Lionel Messi als de niet te evenaren genius. Barça was kunst.

De spelers zijn een dagje ouder, het bestuur is een krabbenmand en trainers zijn hun leven niet zeker. Onder Cruijff was chaos kunst, de laatste jaren was de chaos ontaard in lethargie en machteloosheid. Zelfs bij youngster Frenkie de Jong doofde het heilige vuur langzamerhand, Messi hield het zuinigjes bij bevliegingen. Geruchten dat hij op zoek is naar een nieuwe uitdaging worden vooralsnog niet bevestigd maar afgaande op zijn spel is er alleen nog instinct zonder vreugde. De dwang om te winnen is weg gerafeld. Zoals hij na de wedstrijd tegen Bayern ontredderd en zelfs verwilderd om zich heen keek, verschilferde zijn hele houdbaarheid tot nostalgie, Het was een akelig beeld.

Een even artistieke opvolger van Don Leo moet nog geboren worden, zijn afscheid zal altijd een aderlating zijn, nu of over vijf jaar. Verontrustend is dat Messi het voorbije seizoen omringd was door matige spelers. Frenkie de Jong is een schaars lichtpunt, al hobbelde zijn vorm ook vaak mee de collectieve malaise.

Koeman staat voor verscheurende keuze: Oranje inruilen voor Barça?

Barça moet zichzelf heruitvinden. Ronald Koeman heeft altijd gedroomd dat dat onder zijn leiding zou gebeuren, maar ‘Sneeuwvlokje’ heeft onverwacht af te rekenen met fysieke kwetsbaarheid. Coach van Barça zijn, is dwangarbeid. Het leven als bondscoach van Oranje is een stuk rustiger dan experimenteren met een nieuw elftal voor La Liga. De ex-international staat voor een verscheurende keuze. Zijn liefde ligt in Camp Nou, maar kan zijn hart het sloopwerk van een club in crisis nog aan? En zo ja is Bartina het daar mee eens.

Lees ook deze column van Hugo Camps: Ten Hag is inmiddels een kroonjuweel van Ajax

Als Koeman uiteindelijk kiest voor lijf en leden verwacht ik een andere Nederlander in de vuurlinie van Barça. De Catalaanse aristocraten zijn niet vergeten dat Erik ten Hag met Ajax Real Madrid kwam kloppen in het Santiago Bernabeu. Sindsdien heeft Ajax-trainer Ten Hag in Spanje furore gemaakt. Minpuntje: zijn Spaans is nog slechter dan dat van Louis van Gaal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.