Joris Heijn Premium Corner

Hopelijk vertrekt Unilever. Want dan heeft GroenLinks verloren

11 augustus 2020Leestijd: 3 minuten

GroenLinks kraait victorie nu Unilever heeft verklaard in Nederland te blijven als het concern anders een boete moet betalen. Maar al blijft Unilever behouden voor Nederland, dat weegt niet op tegen de afschrikkende werking van de boete voor bedrijven: mijd Nederland, schrijft Joris Heijn.

De soap rond het vertrek (ja of nee) van Unilever heeft weer een nieuwe aflevering. Negentig jaar lang was Unilever zowel Brits als Nederlands, maar dat werd in praktisch opzicht steeds lastiger. De vraag was: wordt het bedrijf Brits of Nederlands. Begin 2018 kondigde de Nederlandse Unilever-topman Paul Polman aan dat Unilever Nederlands zou worden, om dat plan onder druk van Britse aandeelhouders een half jaar later in te trekken. In juni gebeurde het tegenovergestelde: Unilever wordt Brits, kondigde de nieuwe, Schotse, topman Alan Jope aan. Maar nog geen twee maanden later staat ook zijn plan op losse schroeven.

Linkse rekening

GroenLinks had in de tussentijd namelijk aangekondigd met spoedwetgeving te komen voor een ‘eindafrekening’ voor bedrijven die besluiten naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen, om daar dividendbelasting te ontlopen. Die wet zou met terugwerkende kracht moeten gelden, dus ook voor Unilever. Andere partijen in de Tweede Kamer reageerden welwillend, al waren juridische experts meteen kritisch.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.