Premium Lock Goed idee van VVD om nieuwe pandemie te bestrijden

21 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
VVD-Kamerlid Hayke Veldman. Foto: ANP.

Tijdens het hoogtepunt van de coronacisis was er aan allerlei medische hulpmiddelen een schrijnend gebrek. VVD-Kamerlid Hayke Veldman komt met een verstandig voorstel om  situaties als deze bij een volgende pandemie te voorkomen, schrijft Marijn Jongsma.

De liberaal brengt de lijst van medische hulpmiddelen in herinnering waarnaar de grootste vraag ontstond in de begindagen van de coronacrisis: schorten, veiligheidsbrillen, mondkapjes, handschoenen, desinfectiemateriaal, testcapaciteit en beademingsapparatuur. In een initiatiefnota ontvouwt hij zijn plan om de medische sector ‘structureel weerbaar’ te maken.

Coronacrisis voedt debat ‘deglobalisering’

Een volgende pandemie zal weer andere middelen vergen. Maar volgens Veldman is het mogelijk om een ‘beperkte lijst van cruciale hulpmiddelen’ op te stellen die altijd van pas komen, naast geneesmiddelen die veel op de IC worden gebruikt.

De VVD verzet zich terecht tegen het populaire idee om productie zoveel mogelijk terug te halen (‘reshoring’), vaak geopperd door politici en organisaties die voor de coronacrisis al pleitten voor ‘deglobalisering’.

Zo’n oplossing  klinkt sympathiek: meer zelfredzaamheid in plaats van afhankelijk zijn van buitenlandse leveranciers, en het levert lokaal ook nog eens banen op. Maar het is een totale miskenning van de complexiteit van moderne productieprocessen. Alles zelf produceren, als dat al mogelijk is, zou tot enorme kosten leiden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw