Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Mijn held Gerri Eickhof is hét bewijs tegen bestaan systematisch racisme in Nederland

07 augustus 2020Leestijd: 5 minuten

Gerri Eickhof deed afgelopen week in de Volkskrant bijzondere ontboezemingen over zijn ervaringen met racisme. Afshin Ellian heeft groot respect voor de NOS-journalist, maar betwijfelt of diens anekdotes bewijzen dat Nederland systematisch racistisch is. ‘Mijn held Gerri Eickhof heeft in Nederland een leven gehad waarop de verschoppelingen op aarde bijzonder jaloers kunnen zijn.’

De verhalen over de discriminatie worden met de dag verbazingwekkender. Discriminatie op basis van huidskleur noemen we racisme. Binnen de genetische codes van een specifieke huidskleur staat geen informatie over het individuele gedrag of de keuzes die iemand maakt. Die worden bepaald door andere elementen: opvoeding, cultuur, religie en omstandigheden. Natuurlijk zijn we dubbel alert als het aankomt op racistisch gedrag. Niet alleen de moderne slavernij, maar ook de apartheid en vooral de gevolgen daarvan maken dat wij extra gevoelig zijn als iemand racistisch wordt behandeld.

Sommige mensen zijn racistisch, maar onze samenleving is dat niet

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Niemand ontkent dat er racisten zijn en soms worden mensen racistisch bejegend. Wat wij niet kunnen aanvaarden, is de stelling dat onze samenleving door en door racistisch zou zijn.

Al wekenlang komen, vooral in de linkse media, verhalen naar buiten over racisme in Nederland. Soms zien we op televisie een aantal miljonairs aan tafel zitten die over discriminatie of racisme praten. Het zijn ironisch genoeg succesvolle voetballers, advocaten en andere uitmuntende personen met een donkere huidskleur. Met enige verbazing vraag je je dan af hoe deze miljonairs gediscrimineerd zouden zijn. Dan willen we allemaal wel worden gediscrimineerd. Zij zijn vaak onze helden in sport of journalistiek. Zo is Gerri Eickhof, correspondent bij het NOS Journaal, een van de journalisten voor wie ik een enorm respect heb. Hij is een niet-vooringenomen professional.

In bijzonder interview sprak Eickhof over het racisme dat hij meemaakte

Eickhof had onlangs een bijzonder interview met de Volkskrant. Daarin sprak hij voornamelijk over racisme. Ook hij heeft racisme meegemaakt. Je vraagt je af hoe en waar. Voor de volledigheid luisteren we eerst naar hem en de ernst van de feiten:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.