Aerden Onno Aerden

Geachte Pim Evers, lieg niet over Disco Dolly

22 augustus 2020Leestijd: 3 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Pim Evers, eigenaar van het Amsterdamse danscafé Disco Dolly: ‘Ongelooflijk hoe leugenachtig u de pers te woord stond.’

‘Het is eigenlijk onmogelijk om mensen helemaal niet te laten dansen. We doen ons best, we handhaven ontzettend, maar helemaal lukt niet.’ Zo klonk u, eigenaar van danscafé Disco Dolly in Amsterdam, afgelopen dinsdag in het NOS Journaal van acht uur. U keek daarbij zo onschuldig mogelijk de camera in. Die blik staat nog steeds afgebeeld bij een artikel op de NOS-site over de maatregelen die de gemeente Amsterdam zou gaan afkondigen om het lakse gedrag van stadsbewoners te beteugelen – die lappen de coronamaatregelen namelijk massaal aan hun laars.

U zou moeten weten wat de gevolgen zijn van het niet naleven van regels

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand

U werd daarin overigens niet alleen opgevoerd als kroegbaas, maar heel deftig ook als bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam. Een man met gezag. Een man die zou moeten weten wat de gevolgen kunnen zijn van niet-naleving van de regels voor de horeca, maar meer nog: voor kwetsbare mensen. Een man die dus uiteraard ‘ontzettend handhaaft’.

Maar wacht. Stadskrant Het Parool had een dag eerder een verslaggever naar uw horecagelegenheid gestuurd. En die constateerde daar dat u helemaal niet controleerde, maar dat u uw gasten juist volop de regels liet overtreden. Anderhalve meter? Geen lichaamscontact? Onzin. Een stukje uit het krantartikel: ‘Bij de ingang van nachtclub Disco Dolly worden zaterdagnacht alle camera’s van bezoekers afgeplakt, zonder uitleg. Terwijl de deurhost zich ontfermt over oranje stippenstickers, scant een andere medewerker van de nachtclub het ticket.’ En: ‘Aanwezigen dansen met en door elkaar op beats die gedraaid worden door DJ Dida. Als het licht aan gaat moeten bezoekers snel op een kruk gaan zitten bij een tafel, is de mededeling bij de ingang. Een van de bezoekers was vorige week ook al in de nachtclub. Ik dacht: chill, hier mag het nog.’

In uw club werd ‘geschuurd alsof corona niet bestaat’

Ook de Volkskrant had kennelijk al geluiden uit het nachtleven opgevangen en stuurde een journalistieke observator. Die constateerde dat er bij u werd ‘geschuurd alsof corona niet bestaat’.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks), die dinsdag overigens vooralsnog weinig harde maatregelen afkondigde, wist daags na de publiciteit wel wat haar te doen stond: dicht die tent.

Fleur Verbeek bezocht onlangs een strandtent in Scheveningen en zag hoe de coronamaatregelen massaal werden genegeerd. Lees de reportage hier

Verbijsterd heb ik me afgevraagd hoe u de verslaggever van het Journaal zo onheus te woord kon staan. Of u werkelijk dacht dat glashard liegen uw omzet zou helpen, het virus zou verdrijven, de autoriteiten zou misleiden. In de Volkskrant zei u ook al dat u ‘niet bewust bezig was om de regels te overtreden.

Het is laksheid, domheid, maar ook iets wat veel erger is dan dat: bewuste leugenachtigheid. Het lukt maar weinigen om op die eigenschap een succesvolle, overtuigende communicatiestrategie te bouwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.