Premium Lock Conflict met boeren: droogte zegen voor Schouten

20 augustus 2020Leestijd: 2 minuten
Minister Carola Schouten. Foto: ANP.

In een hoogoplopend conflict met boeren over eiwitreductie in veevoer om de stikstofuitstoot te beteugelen, vindt minister Carola Schouten een slimme uitweg in de droogte. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, vindt René van Rijckevorsel.

Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) trekt een omstreden maatregel in die het boeren verplicht om minder eiwit in het veevoer te verwerken. De boeren zijn blij, want minder eiwit voor hun koeien, zou betekenen dat de gezondheid van de beesten én hun productie gevaar loopt.

Wat was de reden van de maatregel? Nu wordt het ingewikkeld. Het gaat namelijk om stikstof, u weet wel, dat andere onzichtbare goedje dat het land in een crisis stortte voordat corona dat deed.

Doordat de stikstofuitstoot omlaag moet, dreigt de bouw in Nederland stil te vallen. Bij bouwprojecten zijn zware machines nodig , vrachtwagens rijden materiaal naar de bouwplaats en de werkmannen rijden in busjes naar hun werk. Daarbij komt tijdelijk stikstof vrij die neerslaat in de natuur. Vroeger kon die extra stikstofuitstoot in de toekomst worden gecompenseerd (de PAS-regeling) maar door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019 is deze oplossing verleden tijd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw