René van Rijckevorsel Premium Corner

Time-out overlastgevende asielzoekers is niet afdoende

05 juli 2020Leestijd: 3 minuten

Staatssecretaris voor Asiel Ankie Broekers (VVD) kondigde aan dat overlastgevende asielzoekers voortaan tijdelijk in een soort isoleercel worden geplaatst. Prima, maar er is meer nodig, schrijft René van Rijckevorsel.

Bebloed mes op de bagagedrager

Er is meer werk aan de winkel voor staats secretaris Ankie Broekers-Knol. Op 19 april is de 18-jarige Rik van de Rakt doodgestoken toen hij op weg was naar het verzorgingstehuis in Oss waar hij werkte. Na de moord is de 25-jarige Sudanese statushouder Abdallah A. opgepakt met een bebloed mes op de bagagedrager van zijn fiets.

 

Uit een rapport over de moord blijkt dat de gemeente Bernheze, waar A. woonde, geen goede informatie had om een inschatting te maken wat er aan hulpverlening en huisvesting voor A. nodig was. De Sudanees was een ‘bekende van de politie’. De privacy van de verdachte ging boven de veiligheid van de samenleving. ‘De gemeente krijgt vanwege privacyregels geen inzicht in het medische dossier en kreeg bij de toewijzing beperkte informatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het AZC.’

 

VVD en CDA hebben Kamervragen gesteld. ‘Onverteerbaar dat een asielzoeker die een beroep doet op onze veiligheid vervolgens een volstrekt onschuldig persoon op klaarlichte dag doodsteekt,’ zegt VVD-Kamerlid Bente Becker. ‘Als bij instanties bekend was dat deze persoon een gevaar zou kunnen vormen maar dat niet gedeeld mocht worden, is dat reden die regels nu aan te passen.’

Met 300 aanvragen per week is de ‘asielinstroom’ alweer aardig op weg naar de aantallen van het pre-coronatijdperk. Toen meldden zich wekelijks zo’n vijfhonderd asielzoekers. In de heftigste coronaweken waren het er om en nabij de honderd.

Een deel van die instroom bestaat uit zogeheten ‘veiligelanders’. Vaak zijn dat jongeren uit Noord-Afrika die met geen enkele andere reden naar Nederland komen dan tijdens hun– kansloze – asielperiode rovend en plunderend de omgeving van het opvangcentrum onveilig te maken. En dat voorzien van eten, drinken en een wekelijkse uitkering.

Hun landen van herkomst – vooral Marokko, Algerije, Tunesië – geven geen aanleiding tot asiel, maar ze doen zich bijvoorbeeld voor als bekeerde christen of homoseksueel. In de rechtsstaat Nederland moet een dergelijk argument 100 procent worden ontkracht voordat de asielaanvraag als ongegrond kan worden beschouwd. Maar ook deze veiligelanders hebben tal van beroepsmogelijkheden, waardoor ze vaak jaren hun – ellendige – gang kunnen gaan, wat het draagvlak voor asiel ook nog eens ondermijnt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.