Premium Lock Soms draait het om experts, soms om onbenul

12 juli 2020Leestijd: 5 minuten
IMG_RECONSTRUCTIEROCHE000_1RT7VC-e1594123883614

In menig opzicht beleven we verwarrende tijden. Dat is een enorme gemeenplaats, ik weet het, maar gemeenplaatsen zijn domweg vrijwel altijd waar. Ik zal niet alle varianten van de verwarring behandelen, maar beperk me tot de verwarring die bestaat over specialisten en experts. Enerzijds worden zij massaal op het schild gehesen, anderzijds doet hun mening er nauwelijks meer toe zodra ideologie en/of massahysterie regeren, schrijft Philip van Tijn.

Philip van TijnPhilip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

In het begin van de coronacrisis werden specialisten bijkans heilig verklaard. Dat lijkt intussen jaren geleden, maar in werkelijkheid zijn het krap vier maanden. Weliswaar hadden wij een regering, het kabinet-Rutte III, maar gevoelsmatig regeerde het kabinet-Van Dissel I, ook wel het Outbreak Management Team geheten. Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Hugo de Jonge (CDA) probeerden wel bij elk optreden te vermelden dat de schaduwregering van virologen alleen adviseerde, maar dat geloofde algauw niemand meer. En het duurde vele weken voordat de echte regering durfde af te wijken van het advies van het OMT – en dat alleen omdat de stem des volks toch zwaarder woog.

Corona heeft BN’ers en influencers geen goed gedaan

Nederland vormde allerminst een uitzondering. In bijna alle landen steeg het aanzien van de experts in het bijzonder en van de wetenschap in het algemeen door de verspreiding van het enge, onvoorspelbare en levensbedreigende virus. En dat was curieus, want politici maken gewoonlijk vooral gebruik van wetenschappers om hun eigen gelijk te staven. Een wetenschapper heeft in de regel alleen betekenis als hij de zienswijze van de politicus ondersteunt.

Parallel daaraan was er een ander interessant fenomeen: de neergang van de status van BN’ers en influencers. Influencers zijn meest vrij jonge vrouwen en mannen, niet noodzakelijk hoogbegaafd, die in het internettijdperk in staat blijken een schare volgers te verzamelen en zo een soort digitale sektes te vormen, vaak heel groot. BN’ers zijn bekende Nederlanders, die meestal BN’er zijn omdat ze BN’er zijn. Ook dat is een internationaal verschijnsel, met als Mount Everest de familie Kardashian, die nu ook presidentiële ambities heeft.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw