Jelte Wiersma Premium Corner

EU-top: Rutte wil macht overnemen in Zuid-Europa. Uitstekend

17 juli 2020Leestijd: 5 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) zei aan de vooravond van de EU-top over de meerjarige begroting van de Europese Unie en over het beoogde herstelfonds dat hij ‘niet van marsepein’ is. Daarmee implicerend dat hij de druk op hem om in te stemmen met de transfervoorstellen zal weerstaan. Rutte wil geen giften, maar hooguit leningen voor landen die economisch zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. En hij wil alleen geld lenen onder afdwingbare hervormingsvoorwaarden. Een verstandige koers. Alleen als het Noorden effectief de macht overneemt in het Zuiden, wordt daar hervormd, schrijft Jelte Wiersma.

Italianen verzuchten geregeld: hadden we maar Zweedse politici. Nou, die kunnen ze krijgen. Nederland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken willen alleen extra leningen aan Zuid-Europa verstrekken als daar controleerbare en afdwingbare hervormingen zoals in Noord-Europa tegenover staan. Oftewel: deze vier landen bieden aan om het landsbestuur van Italië en andere om geld vragende landen over te nemen. Net als tijdens de banken- en eurocrisis het bestuur van Griekenland eigenlijk is overgenomen door de trojka, een samenwerkingsmandaat met afgevaardigden van de Europese Commissie,  de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Lees ook dit spraakmakende omslagverhaal van Jelte Wiersma: Geen stuiver extra naar Zuid-Europa

Alleen die machtsovername in Griekenland leidde tot hervormingen en het resultaat mocht er zijn: Griekenland boekte daarna overschotten en de economie groeide fors. Ook in Italië werd in 2011 feitelijk de macht overgenomen door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij dwong premier Silvio Berlusconi tot opstappen, waarna hij werd vervangen door technocraat Mario Monti. Monti verhoogde op instigatie van Merkel, het IMF en de Europese Commissie onder meer de pensioenleeftijd naar 67 jaar, al zijn er vele uitzonderingen.

Zuid-Europa gedraagt zich als een klein kind

Destijds rebelleerden de Grieken en de Italianen via het stemhokje hevig tegen deze machtsovernames, om uiteindelijk toch te buigen. Kennelijk is een noordelijke machtsovername de enige wijze om hervormingen in Zuid-Europese landen door te voeren. Want als volwassenen ‘afspraken’ maken met het Zuiden, pakt niet goed uit, zo leert de geschiedenis van vooral de euro.

Beluister ook de podcast Brusselse Bobo’s en Baantjesjagers met Jelte Wiersma:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.