Gerry van der List

Triest: RTL sloopt het tv-monument Eigen huis en tuin

08 juni 2020Leestijd: 2 minuten

Een tuinperk komt ten einde. RTL trekt de stekker uit het amusante en informatieve programma Eigen huis en tuin. Niet alleen voor klussers een vreemd en vervelend besluit, schrijft Gerry van der List.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Het was afgelopen maanden rustig op de weg. Maar hier en daar deden zich verrassende files voor. Bijvoorbeeld voor de milieustraat. Heel veel Nederlanders bleken de coronaquarantaine te hebben aangegrepen om de oude boel thuis op te ruimen en te vervangen door nieuwe spulletjes. De tuin werd eveneens flink onder handen genomen. In tuincentra was het dringen geblazen.

Vreemd was het dan ook dat RTL juist in deze periode bekendmaakte de stekker te trekken uit een amusant en informatief programma dat bestemd was voor al die Nederlanders die het interieur en het exterieur van hun huis willen  verfraaien. Dit weekeinde was de laatste uitzending van Eigen huis en tuin. De komende weken worden alleen nog enkele compilaties van hoogtepunten uitgezonden.

Legendarische klusjesman Nico bleek een onguur type

Naar het slot keken 677.000 mensen. Wat best veel is voor een programma op de vroege zaterdagavond. Eigen huis en tuin is dan ook een tv-monument. De glorietijd was wel voorbij. Dat was toen het legendarische duo Rob en Nico bij mensen thuis aan de slag ging. Helemaal een gouden periode was het toen de imponerende prestaties van de tuinman en klusjesman aan elkaar werden gepraat door de immer stralende Myrna Goossen.

De handige heren werden weggekaapt door SBS. Waar ze overigens nooit te zien zouden zijn. Nico Zwinkels raakte in opspraak. Hij bleek zijn handjes niet alleen te gebruiken om te zagen en timmeren. Tijdens een door hem aangespannen rechtszaak werd duidelijk dat RTL al speciaal voor hem een gedragscode had ontwikkeld met een reeks verboden: geen scheten laten, niet zuipen, vrouwen niet lastigvallen. Een beetje onguur type dus, die Nico.

Peter van der Vorst vindt het programma te duur

De laatste jaren is het programma gelikter en professioneler geworden, waardoor het enigszins aan charme verloor. Tom Groot, die door zijn deelname aan Boer zoek vrouw als boer Tom door het leven gaat, is de wat suffe nieuwe tuinman. Maar het bleef leuk om huizen hele make-overs te zien ondergaan. Als mannelijke kijker werd je er soms wel een beetje zenuwachtig van. De kans bestond immers dat de vrouw op de bank naast je ineens zei: ik wil ook een jacuzzi in de tuin. Of: kun jij niet zo’n fijne sauna bouwen?

Het is allemaal verleden tijd. Programmadirecteur Peter van der Vorst meldde koel dat hij Eigen huis en tuin te duur vindt. Zo sloopt RTL een prachtig tv-monument. Vreemd en triest. ‘We zullen jullie missen,’ zei presentatrice Evelyn Struik zaterdag sipjes tegen de vele televisiekijkers. Dat is wederzijds, Evelyn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.