Gerlof Leistra Premium Corner

Openbaar Ministerie moet niet voor eigen rechter spelen

17 juni 2020

Om het stuwmeer aan openstaande strafzaken weg te werken, wil het Openbaar Ministerie meer zaken buiten de rechter afdoen. Dat is onwenselijk, vindt Gerlof Leistra.

Normaal gesproken gaat de officier van justitie bij strafzaken over de eis en de rechter over de straf. Maar het gebeurt steeds vaker dat het Openbaar Ministerie (OM) voor eigen rechter speelt. Het OM mag een strafbeschikking opleggen voor overtredingen en voor misdrijven waarop maximaal zes jaar gevangenisstraf staat. Het OM wijst op de voordelen van de ‘OM-afdoening’. Die bespaart tijd en mankracht. Vervolgings- en zittingscapaciteit, soms ook opsporingscapaciteit, kunnen dan aan andere zaken worden besteed.

Meer van Gerlof Leistra over dit onderwerp: Reeks blunders dwingt justitie tot aanpak eigen organisatie

Dat komt goed uit, want de nood is hoog. Bij politie en justitie liggen tienduizenden zaken op de plank. Er is onvoldoende capaciteit om al die zaken tijdig af te doen. Door de coronacrisis zijn er ruim 28.500 zaken bijgekomen.

‘Uitzonderlijke omstandigheden’

De Raad voor de Rechtspraak – het overkoepelend orgaan van alle gerechten – heeft gezien de huidige ‘uitzonderlijke omstandigheden’ begrip voor de OM-afdoening als tijdelijke maatregel om een deel van de plankzaken weg te werken. Maar er gaat veel mis.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.