Essay Premium Corner

Net niet Amerika: waarom grote misstanden in het buitenland, in Nederland altijd tegenvallen

26 juni 2020

Waar komt toch die enorme gretigheid vandaan om te geloven dat Amerikaanse misstanden ook Néderlandse misstanden zijn? Modieuze meeloperij en calvinistische zelfkastijding spelen zeker een rol, denkt Gertjan van Schoonhoven.

Het is een soort natuurwet: de Nederlandse versie van wat in het buitenland groot onrecht is, valt altijd een beetje tegen. Of mee, zo kun je het ook zien. Neem #MeToo en Black Lives Matter. Beide maatschappelijke bewegingen staan in de Verenigde Staten, hun land van herkomst, voor serieuze misstanden. Maar hier, aan de Noordzee?

Lees ook dit stuk van Amerika-correspondent Emile Kossen: Hoe staat de Afro-Amerikaanse bevolking ervoor?

De horrordood van George Floyd zegt hoe dan ook iets over de deplorabele positie van veel zwarten in Amerika en de eigenmachtige, bizar hardhandige politie daar. #MeToo gaat over seksuele uitbuiting en machtsmisbruik tot op het hoogste niveau van de Amerikaanse samenleving.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.