Onno Aerden

Geachte Hugo de Jonge: fijn, duidelijkheid over Forum

20 juni 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan vicepremier Hugo de Jonge: prettig om te weten waar u staat inzake samenwerking met Forum voor Democratie. Duidelijkheid nu, scheelt het CDA straks een nieuw trauma.

Nu weten we het zeker: u bent in de race om uw partij, het CDA, te gaan leiden. Minstens op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Een dag eerder had uw belangrijkste opponent, minister van Financiën Wopke Hoekstra, al gemeld van zo’n rol af te zien. Alleen Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, zou nog haar kandidatuur bekend kunnen maken. Maar zij ‘denkt nog eens goed na’ of ze een publieke tweestrijd met u wenst aan te gaan.

U ligt een straatlengte voor op concurrent Mona Keijzer

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Wijs, want u ligt een straatlengte voor op Keijzer. U hebt meer winst geboekt door de mediabekendheid die de coronacrisis meebracht. Niet zij, maar u stond telkens naast de premier om het land omstandig uit te leggen hoe het zich ‘samen’ uit de ellende zou redden. Uw tamelijk bizarre corona-app-plan, inclusief weggehoonde ‘hackaton’ lijkt u te zijn vergeven. Net als uw malle schoeisel.

Politiek is voor een belangrijk deel beeldvorming. En u profiteert nu van het beeld van gezaghebbende ‘coronaminister’.

De omstandige presentatie van een beslissing die al lang werd verwacht, hoort bij dat spel. U maakte uw kandidatuur niet eerder bekend dan nadat uw team de complete Nederlandse media had opgetrommeld. Op naar uw woonplaats Rotterdam – u was immers even niet de ‘Haagse’ minister, maar de voormalige wethouder van de havenstad en ‘man van het midden’.

Toch was het niet alleen vorm, donderdag. De pers serveerde u meteen de hamvraag voor de komende verkiezingsstrijd. Zou u Forum voor Democratie (FVD) uitsluiten van regeringsdeelname?

U bent veel duidelijker dan CDA Brabant over samenwerking met Forum

Meer van Onno Aerden

Geachte Inge van Dijk: waar blijft trompetgeschal over akkoord met Forum?

De Brabantse CDA-fractiebaas Inge van Dijk had eerder ronduit moeizaam gecommuniceerd over de coalitievorming met onder meer het FVD in het Brabantse college.

Maar u koos voor een open vizier. ‘Regeren met Forum? Dat gaat niet gebeuren.’

Duidelijk – en consequent. Want ook eerder al sprak u zich uit tegen zulke samenwerking, al was u toen nog geen voorman van uw partij én luidde uw tekst toen: ‘Ik zie het gewoon niet gebeuren.’ ‘Ik zie het niet gebeuren’ en ‘Dat gaat niet gebeuren’, een wereld van verschil.

Prettig dat kiezers weten waar u voor staat

Lees ook deze column van Roelof Bouwman: Bezwaren linkse CDA’ers tegen Forum slaan nergens op

Kiezers weten waar u voor staat en dat is prettig. FVD-voorman Thierry Baudet – die uw collega-minister  Carola Schouten (ChristenUnie) juist donderdag tot ontsteltenis van de hele Tweede Kamer ‘de sluipmoordenaar van de agrarische sector’ noemde – mag zich opnieuw genegeerd voelen door een stukje ‘kartel’. En de rest van Nederland, uw electoraat voorop, weet dat we over een klein jaar, mocht het CDA onder uw vaandel coalitiepartij blijven, geen herhaling gaan krijgen van droefgeestige strapatsen zoals die ooit met de PVV zijn ondernomen – na een traumatisch congres van uw partij. Uw heldere boodschap: dat nooit meer, het Brabantse experiment is genoeg.

Duidelijkheid over halszaken, het is basisgrondstof voor goede communicatie. Waarbij voor politici overigens een disclaimer geldt: straks wel uw woord houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.