Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Dicht bij jezelf blijven, is een pre in de politiek

18 juni 2020Leestijd: 3 minuten

Het CDA verliest een troef in de strijd om de kiezer. Wopke Hoekstra wil niet alleen geen partijleider worden, maar ook geen Kamerlid. De populairste CDA’er komt dus niet op de kandidatenlijst. Hoogstens kan hij in de campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op 17 maart 2021 vanaf de zijlijn zijn partij promoten. Als minister van Financiën is dat heel goed te doen.

De betrouwbare schatkistbewaarder – welke minister van Financiën is dat niet? – moest zijn strengheid de afgelopen maanden afschudden om de economische schade van de coronacrisis te dempen. Tegelijk komt hij op voor diezelfde schatkist door niet direct de portemonnee te trekken om andere landen te steunen met giften en door die landen nog maar eens te wijzen op de noodzaak van een niet te ruimhartig beleid. De peilingen tonen dat de kiezers zijn optreden waarderen.

Maar Hoekstra is exit. Hij vindt zichzelf meer een bestuurder dan een politicus en wil dicht bij zichzelf blijven.

EW ging op pad met
minister Wopke Hoekstra 

Als het CDA zich nog een beetje in de kijker wil spelen de komende maanden is een lijsttrekkersverkiezing nodig. Daarvoor kunnen kandidaten zich nog tot 24 juni melden.

Er is geen enkele twijfel dat vice-premier Hugo de Jonge een sollicitatiebrief schrijft. De gretigheid straalt van hem af. Hij oefent al maanden om het vak van leidend politicus onder de knie te krijgen. De outfit werd almaar strakker met almaar onberispelijker pakken. Bijna te goed! Vooral aan de mimiek is hard gewerkt.

Charisma komt niet vanzelf

De ogen wijd opengesperd – iets wat velen op tv doen, dus dat is blijkbaar goed – en altijd een krul om de mond. En wel naar boven. Vriendelijkheid boven alles. Charisma komt niet vanzelf. Daaraan moet je werken, hebben zijn mannetjesmakers bedacht.

Lees ook de blog van Constanteyn Roelofs: Hoe rechts mag het CDA zijn?

Die hebben ook goed gekeken naar premier Mark Rutte (VVD). Diens losse stijl komt goed over en leidt tot navolging. Een verschil is dat Rutte er sinds zijn jeugd aan heeft gewerkt om te worden wat hij is. Na tien jaar premierschap heeft hij zijn optreden in woord en gebaar zo geperfectioneerd dat het vanzelf lijkt te gaan. Als ze beiden op het toneel staan, steekt de minister van Volksgezondheid daar schril bij af. Begrijpelijk natuurlijk, gezien het verschil in ervaring.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.