Bram Hahn Premium Corner

Busbedrijven hebben groot gelijk over willekeur coronaregels

08 juni 2020

Het ontgrendelen van de maatschappij na de lockdown gaat gepaard met veel onduidelijkheden. Een vol vliegtuig mag, een lijnbus ook, maar een touringcar niet. Als regels zo ongelijk zijn, verdwijnt het draagvlak snel, schrijft Bram Hahn.

Op het eerste oog is het duidelijk en eerlijk: bijna alle samenkomsten van maximaal 30 personen zijn sinds 1 juni weer toegestaan, mits iedereen 1,5 meter afstand tot een ander kan bewaren. Dat betekent dat de horeca en de culturele sector met de nodige aanpassingen weer op een laag pitje kunnen draaien.

Het betekent ook dat weer meer mensen met bus, trein, tram en vliegtuig kunnen reizen. Maar het ene vervoermiddel is het andere niet, ondervinden de touringcarbedrijven in Nederland. Want terwijl de 1,5-meter geen strenge eis is in het openbaar vervoer en de vliegtuigen, geldt die wel voor commerciële busvervoerders.

Uitzonderingen zijn soms begrijpelijk

Er zijn om soms begrijpelijke redenen uitzonderingen gemaakt op de regels. De 1,5 meter is bij het in- en uitstappen van treinen en bussen niet te handhaven en ook eenmaal binnen, is die afstand alleen vol te houden met een minimale bezetting. Maar doordat velen voor hun werk afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, geldt daar de mondkapjesplicht en telt de 1,5 meter even niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.