Marijn Jongsma Premium Corner

Let bij blokkade China ook op de kleintjes

20 juni 2020Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie wil Chinese staatsbedrijven terecht beperken in hun vrijheid om bijvoorbeeld Europese bedrijven over te nemen of overheidsprojecten uit voeren. Maar met de focus op grotere bedrijven vecht Brussel de vorige oorlog, schrijft Marijn Jongsma.

De banden tussen de Chinese staat en het Chinese bedrijfsleven zijn innig, maar verschillen sterk van geval tot geval en niet altijd zonneklaar. De uitvoering van de plannen van de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zal dan ook niet altijd even eenvoudig zijn.

De diepe zakken van de Chinese staat

Dat laat onverlet dat een steviger Brussels beleid op dit punt noodzakelijk is. Chinese bedrijven die expanderen dankzij de diepe zakken van de Chinese staat maken zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Dit is niet verenigbaar met het Europese (en Amerikaanse) vrijemarktmodel, waarbij de staat alleen de spelregels bepaalt. Het zou bijzonder naïef zijn om Europese bedrijven volledig bloot te stellen aan de machtspolitiek van een niet-democratisch land.

De lidstaten van de Europese Unie (EU) afzonderlijk zullen in bepaalde gevallen gevoelig zijn voor de verlokkingen van Chinees geld of goedkope Chinese diensten en producten. Het garanderen van een ‘gelijk speelveld’ is dan ook bij uitstek een taak voor de EU.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.