Premium Lock Let bij blokkade China ook op de kleintjes

20 juni 2020Leestijd: 2 minuten
Eurocommissaris Margrethe Vestager. Foto: Reuters.

De Europese Commissie wil Chinese staatsbedrijven terecht beperken in hun vrijheid om bijvoorbeeld Europese bedrijven over te nemen of overheidsprojecten uit voeren. Maar met de focus op grotere bedrijven vecht Brussel de vorige oorlog, schrijft Marijn Jongsma.

De banden tussen de Chinese staat en het Chinese bedrijfsleven zijn innig, maar verschillen sterk van geval tot geval en niet altijd zonneklaar. De uitvoering van de plannen van de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zal dan ook niet altijd even eenvoudig zijn.

De diepe zakken van de Chinese staat

Dat laat onverlet dat een steviger Brussels beleid op dit punt noodzakelijk is. Chinese bedrijven die expanderen dankzij de diepe zakken van de Chinese staat maken zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Dit is niet verenigbaar met het Europese (en Amerikaanse) vrijemarktmodel, waarbij de staat alleen de spelregels bepaalt. Het zou bijzonder naïef zijn om Europese bedrijven volledig bloot te stellen aan de machtspolitiek van een niet-democratisch land.

De lidstaten van de Europese Unie (EU) afzonderlijk zullen in bepaalde gevallen gevoelig zijn voor de verlokkingen van Chinees geld of goedkope Chinese diensten en producten. Het garanderen van een ‘gelijk speelveld’ is dan ook bij uitstek een taak voor de EU.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw