Gerry van der List

Blijmoedig en boeiend EO-idealisme: Het familiediner

01 juni 2020

Elke maandagavond probeert Bert van Leeuwen weer gebroken relaties te helen. De coryfee van de Evangelische Omroep weet in Het familiediner met charme en humor te verzoenen. Geweldige man, heerlijk programma, schrijft Gerry van der List.

Soms kan succes gaan vervelen. De neiging ontstaat dan van de gebaande wegen af te wijken en iets nieuws te proberen. Dat experiment wil nog weleens misgaan.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Kijk naar Bert van Leeuwen. De coryfee van de Evangelische Omroep kwam begin dit jaar met een nieuw programma. In De laatste 24 uur kregen BN’ers als Albert Verlinde te horen dat ze nog maar een etmaal te leven hadden. De vraag was dan hoe ze reageerden op het naderende overlijden. Het is een mal format. Zowel de BN’er als de kijker begreep dat de dood niet echt aanstaande was, zodat het allemaal een heel geforceerd gedoe werd.

Het familiediner is zowel dramatisch als grappig

Gelukkig is Van Leeuwen nu elke maandagavond weer terug met het programma waaraan hij zijn faam ontleent. In Het familiediner probeert hij gebrouilleerde of van elkaar vervreemde familieleden met elkaar aan tafel te brengen. Hij doet dit briljant. Met charme, humor en doorzettingsvermogen weet hij mokkende en nukkige familieleden te verleiden tot verzoeningspogingen.

Het programma is soms dramatisch, soms grappig. Kijkers kunnen verbijsterd en geamuseerd worden door de langdurige familievetes die meestal heel onnozele aanleidingen hebben. Spannend is Het familiediner ook. Elke keer is het weer afwachten of de lijmpoging slaagt.

Jezus komt nergens om de hoek kijken

Het familiediner is een van de hits van de EO. Al twintig jaar doet Van Leeuwen zijn best, waarbij zijn aanzien als verzoener geleidelijk is gegroeid. Het succes is mede te danken aan het ontbreken van een drammerige zendingstoon. Jezus komt nergens om de hoek kijken.

Maar idealistisch is Het familiediner wel. Het heeft de mooie intentie om te helen, om gebroken relaties te lijmen. En Van Leeuwen doet dit op een blijmoedige en boeiende manier zonder predikantenmaniertjes. Geweldige man, heerlijk programma.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.