Bram Hahn Premium Corner

Corona: bijna terug naar het oude normaal, met adders onder het gras

25 juni 2020Leestijd: 4 minuten

Tot opluchting van veel burgers en bedrijven zet het kabinet eerder dan verwacht de deuren wijd open. De overheid vertrouwt op ‘de dijk die wij samen zijn’. Maar die vertoont hier en daar wel zwakke plekken, schrijft Bram Hahn.

De versoepelingen die premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) woensdagavond in hun voorlopig laatste coronapersconferentie aankondigden, gingen verder dan bijna iedereen zag aankomen. Kort samengevat mag zo’n beetje alles weer als mensen maar 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het dashboard, de plek waar het RIVM voor het oog van het publiek de cijfers rond corona monitort, geeft voldoende vertrouwen om de beperkende maatregelen te laten gaan. Er zijn nauwelijks nog ziekenhuisopnames, ondanks een ruimer testbeleid worden weinig nieuwe besmettingen gemeld, de IC’s lopen leeg. Alleen de beruchte reproductiefactor (R0, het getal dat aanduidt hoe snel het virus zich verspreidt) doet nog niet helemaal wat we willen. Deze lijkt al sinds 28 mei weer te stijgen en boven de signaalwaarde 1 te zijn beland, maar met zo weinig besmettingen vertekent een uitbraakje van enkele gevallen al behoorlijk.

Samen zijn we de dijk, maar die vertoont wel zwakke plekken

Al met al volstrekt verdedigbaar dat de deuren van het slot gaan. Premier Rutte had daar wel een duidelijke waarschuwing bij. Eigen verantwoordelijkheid en zelfdiscipline om waar nodig die 1,5 meter te handhaven en hygiënemaatregelen in acht te nemen (‘Was je handen stuk!’), zijn nog belangrijker dan ze al waren. En Hugo de Jonge benadrukte dat alle Nederlanders samen de dijk vormen die de tweede golf moet tegenhouden.

Lees ook het Verhaal van de Week: Zijn de detectives tegen corona klaar voor de strijd?

Mooie beeldspraak, maar er zitten hier en daar wat zwakke plekjes in die dijk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.