Eric Vrijsen Premium Corner

Sorry, Pim. Jouw moordenaar vangt 2.829 euro en dat is ratio

01 mei 2020Leestijd: 4 minuten

Door een vormfoutje moet de Nederlandse staat – lees: de belastingbetaler – duizenden euro’s betalen aan Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. Het mag dan rationeel en volgens de regels zijn, Eric Vrijsen vindt het maar moeilijk te verteren: ‘Namens alle weldenkende mensen: sorry, Pim.’

Volkert van der Graaf, milieuactivist en moordenaar van LPF-politicus en oud-Elsevier Weekblad-columnist Pim Fortuyn, loopt al zes jaar vrij rond. Hij geniet ‘bescherming op maat’, want stel je toch voor dat iemand hem iets wil aandoen. Eigenrichting is vreselijk. Zeker rond 4 en 5 mei beseft iedereen dat we in een rechtsstaat leven. Maar moet de man die de grootste politieke moord na de oorlog op zijn geweten heeft, zich niet gewoon koest houden? Ja, natuurlijk. Alleen, hij doet het niet. Wat nu?

Via juridische procedures bereikte Van der Graaf dat hij geen enkelband met gps meer hoeft te dragen.

In een ander proces kreeg hij gedaan dat hij zich niet meer wekelijks bij de reclassering hoeft te melden. Zogenaamd omdat hij wilde emigreren, al wordt hij nog voortdurend gesignaleerd in Apeldoorn, Harderwijk en omstreken.

Hij mocht niet meer in Fortuyn-stad Rotterdam komen en evenmin in de nabijheid van nabestaanden van Fortuyn. Dat gebiedsverbod ging via een kort geding ook van tafel. Zo waren er meer gevallen waarin querulant Van der Graaf aan het langste eind trok.

Na al zijn overwinningen wint Van der Graaf nu weer

Nu wint hij weer. De Raad van State geeft hem gelijk in een juridisch steekspel met CDA-minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus.

De staat (lees: de belastingbetaler) moet wegens een vormfoutje (één handtekening in plaats van twee) zelfs enkele duizenden euro’s betalen aan deze moordenaar, die kort na zijn daad op 6 mei 2002 werd gearresteerd, in 2003 tot achttien jaar celstraf werd veroordeeld en in 2014 onder – naar spoedig bleek – niet zo strikte voorwaarden werd vrijgelaten.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven terug: Echte schandaal moord Fortuyn voltrekt zich nu pas

Een rechtsstaat verlaagt zich niet tot rancune

Ieder weldenkend mens vindt: hoe durft-ie? Hij moest zich schamen! De ene soort weldenkende mensen denkt vervolgens rationeel: regels zijn regels, een rechtsstaat verlaagt zich niet tot rancune.

De andere soort weldenkende mensen laat ook emotie spreken. Zij worden hier verschrikkelijk rechts van. Niet uit wraak tegenover Van der Graaf, maar omdat onze duur bevochten rechtsstaat kennelijk niet weerbaar is tegen Van der Graaf-achtige types die er een karikatuur van willen maken.

Ratio of emotie? Wie het weet, mag het zeggen. Hieronder de tijdlijn van Volkert van der Graafs laatste juridische strapatsen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.