Jelte Wiersma Premium Corner

Verstandige vier moeten Merkel en Macrons gift aan Zuid-Europa blokkeren

22 mei 2020

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (La République En Marche!) willen in totaal 500 miljard euro geven aan EU-landen die economisch het zwaarst lijden onder de lockdown die is ingesteld in strijd tegen het coronavirus. Dit betekent in de praktijk geldtransfers van Noord- naar Zuid-Europa. Dit is pervers en moet worden geblokkeerd door onder anderen premier Mark Rutte (VVD), die deel uitmaakt van de verstandige vier, schrijft Jelte Wiersma.

‘Nederland, help ons,’ schreef Frankfurter Allgemeine Zeitung. De Duitse krant reageerde op het voorstel van Merkel en Macron om een EU-herstelfonds van 500 miljard euro op te tuigen. Dit geld moet een gift zijn aan lidstaten van de Europese Unie die economisch het zwaarst zijn getroffen door de invoering van een lockdown ter bestrijding van het coronavirus. Dat zijn vooral Zuid-Europese landen. Het voorstel van Merkel en Macron betekent een transfer van geld van Noord- naar Zuid-Europa. Nederland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken (de verstandige vier) keerden zich meteen tegen het plan, tot vreugde van veel Duitsers.

Lees ook deze vier vragen en antwoorden over het herstelplan van Macron en Merkel: niets is wat het lijkt

Pervers plan Macron en Merkel

Nu volhouden Mark Rutte, Stefan Löfven (premier van Zweden), Sebastian Kurz (bondskanselier van Oostenrijk) en Mette Frederiksen (premier van Denemarken), want het voorstel is pervers.

Ten eerste: waarom 500 miljard euro? Dit bedrag is een slag in de lucht. Dat komt doordat het aanbodgestuurd is, niet vraaggestuurd. Logischer is om het om te draaien. Als er EU-landen zijn die geld willen, laat ze dan een plan indienen waarin staat gespecificeerd waarom en waarvoor zij dat geld willen. Pas dan kunnen EU-landen oordelen of zij er voor voelen geld te geven. Ongericht financiële hulp bieden, werkt niet. Denk aan de Watersnoodramp in 1953 in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Françaises waren zo lief om beha’s naar Nederland te sturen, maar dat bleek zinloos, want de gemiddelde vrouwenborst was in Nederland groter dan in Frankrijk.

Voldoende geld in Zuid-Europa: privaat kapitaal groter dan in Noorden

Twee: Zuid-Europa heeft voldoende geld, zeker Frankrijk, Italië en België. De publieke schulden zijn dan wel hoger dan in het Noorden, de private schulden zijn er lager. Worden private en publieke schuld bij elkaar opgeteld, dan hebben landen als Nederland en Denemarken hogere schulden dan Italië. Aan de vermogenskant geldt dat het eigenwoningbezit in het Zuiden hoger is en private kapitalen vaak groter zijn dan in Noorden. In het Noorden zit veel privaat kapitaal in pensioenfondsen, die zeer lijden onder de lage rentestand en geldbijdrukkerij door de Europese Centrale Bank.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.