Robbert de Witt Premium Corner

Onderzoek corona-oorsprong: China in het nauw

19 mei 2020

Dankzij een standvastige Australische regering komt er toch een onderzoek naar het ontstaan van COVID-19. Maar de race is nog niet gelopen, denkt Robbert de Witt: China zet al zijn wapens in om het eigen falen te maskeren.

Het dreigde een blamage te worden voor China, en dus bond president Xi Jinping maandag in. Althans, ogenschijnlijk.

Al in de aanloop naar de Algemene Vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie maandag werd duidelijk dat steeds meer landen een onafhankelijk onderzoek naar de exacte oorsprong van het coronavirus steunen. De Verenigde Staten en Australië vroegen als eerste om zo’n onderzoek.

Lees ook: Is het China van
Xi Jinping nog te stoppen?

Logisch ook: de wereld kan wel debatteren over wat precies de beste bestrijding is van COIVID-19, maar beter is nog om erachter te komen hoe het virus is ontstaan – en hoe een uitbraak een volgende keer kan worden voorkomen. Scheelt veel tijd, geld en ellende.

Scheurtjes in het imago van eenpartijstaat China

Maar de Chinese regering is daarvan niet gediend. Het land probeert de wereld er immers van te overtuigen dat het deze gezondheidscrisis kordaat en voorbeeldig heeft aangepakt. Vragen over hoe het virus dan precies ontstond, rijmen niet met dit officiële verhaal van de Communistische Partij. Als blijkt dat er fouten zijn gemaakt, dan ontstaan er officieel scheurtjes in het imago van eenpartijstaat China.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner