Jeroen van Wensen Premium Corner

Natuurlijk controleert Belastingdienst op nationaliteit

12 mei 2020

De Belastingdienst blijkt in tegenspraak met eerdere beweringen, toch weer strengere controles te hebben uitgevoerd bij belastingplichtigen met een dubbele nationaliteit. Niet fraai, schrijft Jeroen van Wensen. Toch moet nationaliteit een belangrijke controlefactor blijven.

Gisteren kwam uit onderzoek van Trouw en RTL naar voren dat tussen 2012 en 2015 de tweede nationaliteit van belastingplichtigen in 11.000 gevallen een rol speelde bij extra controles door de Belastingdienst. Daarbij ging het om de voorlopige teruggaaf voor de inkomstenbelasting.

‘Volgens de Belastingdienst is in 2012 een “risicomodule” ingebouwd die werd gebruikt bij het vaststellen van de voorlopige aanslag. Een van de selectieregels die daarbij werden gebruikt, was tweede nationaliteit. Om welke nationaliteiten het ging, zegt de fiscus niet,’ schrijft RTL. Het ministerie van Financiën heeft erkend dat deze extra controles hebben plaatsgehad.

Geen tweede nationaliteit meer in de basisregistratie

Pijnlijk, want onlangs beweerde het ministerie van Financiën nog dat, behalve bij de toeslagen, de tweede nationaliteit nergens een rol heeft gespeeld. Naar de misstanden rond de toeslagen bij de Belastingdienst wordt nog onderzoek gedaan. Dat kan dus verder worden uitgebreid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.