Premium Lock Natuurlijk controleert Belastingdienst op nationaliteit

12 mei 2020Leestijd: 2 minuten
De Belastingdienst. Foto: ANP

De Belastingdienst blijkt in tegenspraak met eerdere beweringen, toch weer strengere controles te hebben uitgevoerd bij belastingplichtigen met een dubbele nationaliteit. Niet fraai, schrijft Jeroen van Wensen. Toch moet nationaliteit een belangrijke controlefactor blijven.

Gisteren kwam uit onderzoek van Trouw en RTL naar voren dat tussen 2012 en 2015 de tweede nationaliteit van belastingplichtigen in 11.000 gevallen een rol speelde bij extra controles door de Belastingdienst. Daarbij ging het om de voorlopige teruggaaf voor de inkomstenbelasting.

‘Volgens de Belastingdienst is in 2012 een “risicomodule” ingebouwd die werd gebruikt bij het vaststellen van de voorlopige aanslag. Een van de selectieregels die daarbij werden gebruikt, was tweede nationaliteit. Om welke nationaliteiten het ging, zegt de fiscus niet,’ schrijft RTL. Het ministerie van Financiën heeft erkend dat deze extra controles hebben plaatsgehad.

Geen tweede nationaliteit meer in de basisregistratie

Pijnlijk, want onlangs beweerde het ministerie van Financiën nog dat, behalve bij de toeslagen, de tweede nationaliteit nergens een rol heeft gespeeld. Naar de misstanden rond de toeslagen bij de Belastingdienst wordt nog onderzoek gedaan. Dat kan dus verder worden uitgebreid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw