Gerlof Leistra Premium Corner

Justitie heeft kroongetuige hard nodig in zaak tegen Taghi

19 mei 2020

Dat het Openbaar Ministerie opnieuw problemen heeft met de kroongetuige in de strafzaak tegen moordverdachte Ridouan Taghi, illustreert de gespannen situatie sinds de moord op raadsman Derk Wiersum. Maar ruzies moeten binnenskamers blijven, vindt Gerlof Leistra.

De verklaringen van kroongetuige Nabil B. zijn van vitaal belang voor het bewijs tegen meervoudig moordverdachte Ridouan Taghi. Tot begin 2017 werkte Nabil B. voor Taghi, maar hij stapte naar justitie toen bij een mede door hem voorbereide liquidatie in Utrecht de verkeerde werd doodgeschoten, een vriend van zijn familie.

Halvering strafeis

B. sloot een deal met justitie. In ruil voor een halvering van de strafeis tot twaalf jaar heeft hij gedetailleerd verteld over de moordmachine van Taghi. Zijn verklaringen worden onder meer ondersteund door onderschept berichtenverkeer met PGP-telefoons tussen Taghi en zijn medeverdachten.

Een week na het voortijdig bekend raken van de deal in maart 2018 werd een broer van kroongetuige B. doodgeschoten. Op 18 september 2019 is B.’s advocaat Derk Wiersum voor diens huis vermoord. Sinds die aanslag worden tientallen rechters, officieren en advocaten beveiligd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.