Premium Lock Justitie heeft kroongetuige hard nodig in zaak tegen Taghi

19 mei 2020Leestijd: 2 minuten
Maart 2018: broer van kroongetuige koelbloedig vermoord in Amsterdam-Noord

Dat het Openbaar Ministerie opnieuw problemen heeft met de kroongetuige in de strafzaak tegen moordverdachte Ridouan Taghi, illustreert de gespannen situatie sinds de moord op raadsman Derk Wiersum. Maar ruzies moeten binnenskamers blijven, vindt Gerlof Leistra.

De verklaringen van kroongetuige Nabil B. zijn van vitaal belang voor het bewijs tegen meervoudig moordverdachte Ridouan Taghi. Tot begin 2017 werkte Nabil B. voor Taghi, maar hij stapte naar justitie toen bij een mede door hem voorbereide liquidatie in Utrecht de verkeerde werd doodgeschoten, een vriend van zijn familie.

Halvering strafeis

B. sloot een deal met justitie. In ruil voor een halvering van de strafeis tot twaalf jaar heeft hij gedetailleerd verteld over de moordmachine van Taghi. Zijn verklaringen worden onder meer ondersteund door onderschept berichtenverkeer met PGP-telefoons tussen Taghi en zijn medeverdachten.

Een week na het voortijdig bekend raken van de deal in maart 2018 werd een broer van kroongetuige B. doodgeschoten. Op 18 september 2019 is B.’s advocaat Derk Wiersum voor diens huis vermoord. Sinds die aanslag worden tientallen rechters, officieren en advocaten beveiligd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw