Nicolette van den Hout

Geld terug bij geannuleerde vlucht? Geen goed idee

13 mei 2020

Niks geen vouchers. De Europese Commissie wil dat vliegtuigmaatschappijen zich gewoon aan de wet houden: bij annulering van de vlucht moet de passagier de kosten van het vliegticket terug krijgen. Een onverstandig besluit, vindt Nicolette van den Hout.

De Europese Commissie beschermt de rechten van de consumenten. Reizigers hebben namelijk het recht om hun geld van het vliegticket terug te krijgen als een vlucht niet doorgaat. Bijvoorbeeld door een vulkaanuitbarsting in Indonesië of door een overstroming in de Verenigde Staten. En onder normale omstandigheden heeft de Commissie groot gelijk dat ze dit recht verdedigen.

Meer over dit onderwerp: Vlucht geannuleerd, geld weg?

Maar in ieder geval twaalf ministers van de Europese Unie, onder wie Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur, hebben ervoor gepleit om tijdelijk toe te staan dat vliegtuigmaatschappijen vouchers geven in plaats van het geld terug.

Nederlandse vliegtuigmaatschappijen deden dat al, met goedkeuring van het kabinet. Geheel begrijpelijk, want ze moeten niet alleen de reizigers naar Indonesië of  Amerika compenseren, praktisch iedereen die een vliegticket had naar waar dan ook.

Financiële problemen worden groter

Het massaal terugstorten van het geld kan voor financiële problemen zorgen bij de vliegmaatschappij. En die hebben het momenteel al moeilijk. Zo ligt KLM aan het infuus bij de overheid, aan ons belastinggeld dus. Volgens cijfers van de NOS zou het Air France-KLM meer dan 3 miljard euro kosten als ze iedereen moeten terugbetalen.

Waarom laat je de keuze van het al dan niet accepteren van een voucher niet bij de consument zelf, zoals dat wel mag voor pakketreizen en vakantiehuisjes? Daar zijn nu zelfs speciale coronavouchers voor ontwikkeld. En daar zitten goede waarborgen in.

Op die manier wordt de reisbranche niet om zeep geholpen, én de consument behoudt het recht op zijn geld terug. Hoe dat precies zit, leest u in het artikel Plannen van vakantie ingewikkelder dan ooit – Tien tips voor de zomer uit het komende nummer van Elsevier Weekblad.

Lees het hele verhaal uit Elsevier Weekblad van 14 mei: Plannen van vakantie ingewikkelder dan ooit

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.