Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Hup Knops, ga zo door op de Antillen

30 mei 2020Leestijd: 3 minuten

Wie steun geeft, moet er voorwaarden aan stellen, schrijft Carla Joosten. Het kabinet past die strategie niet alleen toe in de Europese Unie, maar ook in het Koninkrijk, zoals blijkt uit de steunverlening wegens de coranacrisis aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De Antillen moeten aan strenge eisen voldoen.

De ervaringen met hulp aan de Caribische eilanden zijn ronduit slecht. Zo kwam er niets terecht van wederopbouw op Sint Maarten na de orkaan Irma in 2017, doordat de bestuurders ter plekke de boel saboteerden. De bevolking, die Nederland opriep het geld niet rechtstreeks over te maken omdat het dan in de verkeerde zakken zou verdwijnen, werd de dupe.

Lees ook dit profiel van Raymond Knops: onze man in de West

De coronacrisis leidt tot een nieuwe poging om hulp te bieden. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) stelt opnieuw  strenge voorwaarden aan de steun. Een ervan behelst de verlaging van de (semi)publieke salarissen.

Best betaalde parlementariërs

Nu nog zetelen op Sint Maarten de best betaalde parlementariërs van het Koninkrijk. Ze verdienen meer dan Tweede Kamerleden, hoewel Sint Maarten een eiland is van ruim 40.000 inwoners.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.