Jelte Wiersma Premium Corner

Goed idee van Piketty: Zuid-Europese euro-obligaties

06 mei 2020Leestijd: 2 minuten

De Franse econoom Thomas Piketty wil dat Zuid-Europese eurolanden zonder Duitsland en Nederland corona-obligaties invoeren en gezamenlijk fiscaal beleid gaan voeren. Uitstekend idee. Miljonair Piketty, die altijd pleit voor solidariteit, moet dan gaan meebetalen aan de gevolgen van wanbeleid in Frankrijk, Italië en andere Zuid-Europese landen, schrijft Jelte Wiersma.

‘Red Europa van de Fransen.’ Dat zei stadhouder Willem III (1650-1702) in zijn tijd waarin hij met veel moeite voorkwam dat de Franse koning Lodewijk XIV West-Europa ging overheersen.

In 2020 geldt hetzelfde devies. In plaats van zelf eens productiever te worden, probeert de Franse president Emmanuel Macron de vruchten van Noord-Europa’s nijverheid in Zuid-Europa te laten opeten.

Het wapen is ditmaal niet het kanon maar de euro.

Nein, zei Merkel tegen Zuid-Europa, dat vroeg om coronabonds

Lees ook dit commentaar terug van Jelte Wiersma: Merkel moet Macron eens met Thatchers handtas op zijn plaats zetten

Maar voor Noord-Europese leiders, onder wie de belangrijkste, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, lijkt de grens bereikt. Nein, zei Merkel tegen Macron en acht andere Zuid-Europese regeringsleiders toen zij bedelden om coronabonds en euro-obligaties – ofwel financiële transfers van Noord naar Zuid.

Deze realiteit brengt de Franse econoom Thomas Piketty (48) tot een alternatief voorstel. ‘Het is perfect mogelijk voor twee, drie of vier landen – Frankrijk, Italië, Spanje – om coronabonds te creëren,’ zei Piketty vorige week in een interview met de Brusselse tak van de Amerikaanse nieuwswebsite Politico.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.