Aerden Onno Aerden

Geachte Carola Schouten, waarom geeft u de Koning jachtsubsidie?

16 mei 2020Leestijd: 3 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: leg ons eens goed uit waarom koning Willem-Alexander een miljoenensubsidie opstrijkt voor privéjachtpartijen.

Wie zwijgt, stemt toe, zo heet het. Maar in de communicatie geldt vaak ook iets anders: wie zwijgt, heeft iets te verbergen. Waar blijft uw reactie op de Zembla-uitzending van donderdagavond over de jachtdomeinen van ons koningshuis?

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Even terughalen. Uw ministerie verleende de Koning vijf jaar geleden een ‘natuursubsidie’ van 4,7 miljoen euro om tot 2021 in het jachtseizoen vrijuit te kunnen jagen op de kroondomeinen. De beschikking waarin uw ministerie de subsidie toekende, hield u geheim. Totdat journalisten van het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla het stuk in handen kregen. Geraadpleegde juristen oordeelden vernietigend: ‘Onrechtmatig.’ Een van hen, emeritus hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik: ‘Ik zou dit juridische belazerij noemen. Dat hoef ik niet te accepteren als burger.’

De zogeheten ‘hofjachten’ liggen al jaren onder vuur.

Andere ontvangers natuursubsidie moeten jachtterrein openstellen

Bezwaarlijk is dat andere ontvangers van zo’n natuursubsidie hun jachtterrein vrijwel het hele jaar moeten openstellen en maar 1 hectare voor privégebruik mogen aanhouden – de Koning heeft de beschikking over 7.200 hectare van de kroondomeinen en mag dat gebied van eind september tot eind december laten afsluiten. De staat is eigenaar van deze grond.

Koninklijk bloed kán als argument gelden voor een afwijkende behandeling. Maar dat vergt zorgvuldige en transparante communicatie. Wij, belastingbetalers die allen de kosten voor de koninklijke hobby ophoesten, verdienen dat. Temeer omdat de Oranjes zeer vermogend zijn – waarom een privéaangelegenheid subsidiëren die gemakkelijk uit eigen zak kan worden betaald? Een peiling wees uit dat veel Nederlanders daar ook zo over denken – slechts 15 procent keurt de huidige regeling goed.

Dat schreeuwt om een reactie. Toch? Welnu. Zembla kreeg van koningshuis, noch van het ministerie enige toelichting.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Enige argument lijkt: voor de Koning gelden andere regels

Het enige – en vaker gehanteerde – argument lijkt te zijn: voor de Koning gelden de normale regels niet. Premier Mark Rutte (VVD) stelde in 2018 dat voor de Koning in deze situatie dezelfde regels gelden als voor andere burgers. Dat blijkt niet te kloppen.

Normaal doen werkt ook voor leden van het Koninklijk Huis, schreef Carla Joosten na tv-interview met koning Willem-Alexander (2017)

Nu bent u aan zet. Uw ministerie weet van de hoed en de rand. U bent aangesteld om het beleid toe te lichten – of het nu gaat om stikstof of om plezierjacht.

Natuurclub De Faunabescherming stapt met uw door Zembla getoonde beschikking in de hand naar de rechter. Geef ze eens ongelijk: ze hebben de schijn mee, bij gebrek aan ook maar een snipper geloofwaardige, inhoudelijke argumentatie of toelichting op dit merkwaardige besluit van uw kant.

Soms is praten beter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.