Dat criminelen profiteren van de privacybescherming belemmert de bestrijding van misdaad. Na jarenlange discussie ligt er nu een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat uitwisseling van gegevens voor overheidsinstanties mogelijk maakt. Een goede eerste stap, schrijft Gerlof Leistra, Voor een efficiënte aanpak van criminaliteit is meer nodig.
Privacy mag geen schuilplaats zijn voor misdaad, maar is dat in de praktijk maar al te vaak. Verschillende overheidsinstanties hebben elk ‘eigen’ informatie over een crimineel, maar mogen die gegevens vaak niet delen als ze niet hetzelfde doel hebben. De fiscus int belasting, de politie werkt aan een onderzoek naar een criminele organisatie en de gemeente wil de overlast in een buurt aanpakken. Koppeling van overheidsbestanden kan voor alle partijen aanvullend bewijs opleveren, maar mag alleen onder strikte voorwaarden.
Lachende derde
Overheidsinstanties pleiten al jaren voor eenvoudiger uitwisseling van informatie, maar eerdere versies van het wetsvoorstel stuitten op bezwaren van onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State. De crimineel is de lachende derde. Bij een concrete verdenking mag er wel veel, maar het gaat vaak juist over de fase daarvoor als er alleen een vermoeden is. Delen van informatie kan nieuw licht op de zaak werpen, waardoor wel een verdenking ontstaat.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.