Premium Lock Crimineel vindt straks één overheid tegenover zich

01 mei 2020Leestijd: 2 minuten
Bij een politie-actie in Rotterdam-Zuid werden vorig jaar diverse auto’s in beslag genomen. Rotterdam loopt voorop bij het opsporen van crimineel geld. Foto: Jeroen Jumelet/ANP

Dat criminelen profiteren van de privacybescherming belemmert de bestrijding van misdaad. Na jarenlange discussie ligt er nu een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat uitwisseling van gegevens voor overheidsinstanties mogelijk maakt. Een goede eerste stap, schrijft Gerlof Leistra, Voor een efficiënte aanpak van criminaliteit is meer nodig.

Privacy mag geen schuilplaats zijn voor misdaad, maar is dat in de praktijk maar al te vaak. Verschillende overheidsinstanties hebben elk ‘eigen’ informatie over een crimineel, maar mogen die gegevens vaak niet delen als ze niet hetzelfde doel hebben. De fiscus int belasting, de politie werkt aan een onderzoek naar een criminele organisatie en de gemeente wil de overlast in een buurt aanpakken. Koppeling van overheidsbestanden kan voor alle partijen aanvullend bewijs opleveren, maar mag alleen onder strikte voorwaarden.

Lachende derde

Overheidsinstanties pleiten al jaren voor eenvoudiger uitwisseling van informatie, maar eerdere versies van het wetsvoorstel stuitten op bezwaren van onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State. De crimineel is de lachende derde. Bij een concrete verdenking mag er wel veel, maar het gaat vaak juist over de fase daarvoor als er alleen een vermoeden is. Delen van informatie kan nieuw licht op de zaak werpen, waardoor wel een verdenking ontstaat.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw