Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Controle kabinet is niet aan deskundigen, maar aan de Tweede Kamer

01 mei 2020

Er gaan stemmen op om het Outbreak Management Team, dat het kabinet tijdens de coronacrisis adviseert, uit te breiden met meer deskundigen, onder wie gedragswetenschappers en economen. Zij zouden de impact van het kabinetsbeleid moeten beoordelen. Onnodig, vindt Afshin Ellian: controle van het kabinet is niet aan een ‘impactgroep’, maar aan democratisch gekozen Tweede Kamerleden.

De Tweede Kamer slaapt. De deskundigen waken over ons. Zij begrijpen het volk kennelijk beter dan de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers.

De controlerende functie van de Tweede Kamer is de meest essentiële taak in een land dat wordt geregeerd door coalities. Doordat altijd een meerderheid achter de coalitie staat, moeten de oppositieleden hun controlerende taak niet verwaarlozen. Deze belangrijke functie hebben ze toevertrouwd aan hun fractievoorzitters. Een aantal  fractievoorzitters heeft premier Mark Rutte (VVD) gevraagd om naast het Outbreak Management Team (OMT) een zogenoemd impact-team te creëren.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het OMT geeft het kabinet praktische medische adviezen in de strijd tegen het virus dat in december 2019 uitbrak in het Chinese Wuhan, oftewel het coronavirus. Deze praktische adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Soms zijn de wetenschappers het onderling oneens, daarom maakt het OMT een uiteindelijke keuze uit de beschikbare inzichten. Ze hebben hierbij één doel: de besmettelijke ziekte onder controle krijgen.

Dat is bereikt.

Een deel van de Tweede Kamer wil nu naast het OMT een groep deskundigen formeren die zich zou moeten bezighouden met de maatschappelijke impact van de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Zo’n ‘impact-team’ moet bestaan uit de sociale wetenschappers, economen, gedragswetenschappers, psychologen, enzovoort. Voor je het weet, worden we zo uitgeleverd aan wereldvreemde figuren!

Moeten we het land tijdens deze ernstige crisis toevertrouwen aan een clubje van wie de mening dagelijks te lezen en te horen valt in de meeste landelijke kranten en bijna alle radio- en tv-programma’s van de NPO? Nee, doe dat ons niet aan.

Impact-team is niet nodig, want die hebben we al: de Tweede Kamer

We hebben helemaal geen impact-team nodig. Zo’n team hebben we namelijk al. Het heet de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Lees ook dit coververhaal terug: Op deze 33 coronastrijders vertrouwt het kabinetElsevier Weekblad editie 15 2020 wie zijn de strijders tegen Corona

Honderdvijftig Kamerleden afkomstig uit alle uithoeken van Nederland zijn verkozen door de kiezers. Zij zijn verkozen om de belangen van verschillende groepen te representeren. Naast deze representatiefunctie moeten ze belangenafwegingen maken om tot een consensus te komen over het algemeen belang.

Voor alle duidelijkheid: de Kamerleden zijn niet verkozen om lintjes te knippen. Daarvoor hebben we een Koning en een Koningin. Bovenal zijn ze verkozen om wetten te maken en wetten op te heffen. Dat laatste vergeten ze weleens. Al ruim twee maanden zijn de Kamerleden niet bezig met deze functies. Ze zitten thuis. Maar een anderhalvemeterdemocratie bestaat niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.