Eric Vrijsen Premium Corner

Linkse betweters moeten weten: ‘clean’ oorlog voeren is onmogelijk

19 mei 2020

Volgens linkse partijen als D66, SP, PvdA en GroenLinks had minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) volledige openheid moeten geven over de burgerdoden bij het bombardement op IS in Hawija, Irak. Het parlement dwingt haar daarmee tot een gevaarlijke illusie, schrijft Eric Vrijsen.

Vier debatten had de linkerhelft van de Tweede Kamer nodig om CDA-minister Ank Bijleveld zwaar te beschadigen en – veel erger – toekomstige militaire missies te laten verzanden in papierwerk en regelzucht. Het ging om het uitschakelen op 3 juni 2015 van een autobommenfabriek van Islamitische Staat in Hawija, Noord-Irak. Legitiem doel. Vakkundig vernietigd. Maar doordat IS veel extra explosieven in voorraad had, was de vervolgontploffing onverwacht groot en kwamen – naast IS-strijders – ook tientallen burgers om.

Met opruimen IS-bommenfabriek zijn honderden aanslagen verijdeld

Eind vorig jaar onthulden NOS en NRC dat het een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht was die destijds de voltreffer afleverde. Defensie had dit wijselijk geheim gehouden, omdat anders IS-terroristen revanche nemen in Nederland, of tegen Nederlanders in het buitenland. Niet wegens de burgerdoden, maar omdat hun terreurcampagne averij had opgelopen. Want het opruimen van die IS-bommenfabriek heeft honderden aanslagen met vele duizenden doden in Irak en Syrië verijdeld.

Kamerdebat over luchtaanval Irak

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: Oorlog is als het leven: een modderig proces

Maar de teneur van de onthulling vorig jaar was dat de F-16 een afschuwelijke fout had gemaakt. Een groot deel van de Kamer ging daarin mee. ‘De grootste blunder in de geschiedenis van de luchtmacht,’ zei Sadet ­Karabulut (SP) in het laatste debat. Zij had recht van spreken, want SP en Partij voor de Dieren stemden in 2014 tegen deelname aan de anti-IS luchtoorlog. Alle andere fracties wilden harde actie tegen het moorddadige kalifaat dat genocide pleegde op jezidi’s en Koerden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.