Premium Lock Linkse betweters moeten weten: ‘clean’ oorlog voeren is onmogelijk

19 mei 2020Leestijd: 3 minuten
Minister van Defensie Ank Bijleveld in de Tweede Kamer. Foto: ANP.

Volgens linkse partijen als D66, SP, PvdA en GroenLinks had minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) volledige openheid moeten geven over de burgerdoden bij het bombardement op IS in Hawija, Irak. Het parlement dwingt haar daarmee tot een gevaarlijke illusie, schrijft Eric Vrijsen.

Vier debatten had de linkerhelft van de Tweede Kamer nodig om CDA-minister Ank Bijleveld zwaar te beschadigen en – veel erger – toekomstige militaire missies te laten verzanden in papierwerk en regelzucht. Het ging om het uitschakelen op 3 juni 2015 van een autobommenfabriek van Islamitische Staat in Hawija, Noord-Irak. Legitiem doel. Vakkundig vernietigd. Maar doordat IS veel extra explosieven in voorraad had, was de vervolgontploffing onverwacht groot en kwamen – naast IS-strijders – ook tientallen burgers om.

Met opruimen IS-bommenfabriek zijn honderden aanslagen verijdeld

Eind vorig jaar onthulden NOS en NRC dat het een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht was die destijds de voltreffer afleverde. Defensie had dit wijselijk geheim gehouden, omdat anders IS-terroristen revanche nemen in Nederland, of tegen Nederlanders in het buitenland. Niet wegens de burgerdoden, maar omdat hun terreurcampagne averij had opgelopen. Want het opruimen van die IS-bommenfabriek heeft honderden aanslagen met vele duizenden doden in Irak en Syrië verijdeld.

Kamerdebat over luchtaanval Irak

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: Oorlog is als het leven: een modderig proces

Maar de teneur van de onthulling vorig jaar was dat de F-16 een afschuwelijke fout had gemaakt. Een groot deel van de Kamer ging daarin mee. ‘De grootste blunder in de geschiedenis van de luchtmacht,’ zei Sadet ­Karabulut (SP) in het laatste debat. Zij had recht van spreken, want SP en Partij voor de Dieren stemden in 2014 tegen deelname aan de anti-IS luchtoorlog. Alle andere fracties wilden harde actie tegen het moorddadige kalifaat dat genocide pleegde op jezidi’s en Koerden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw