Constanteyn Roelofs

Koning zit op Woningsdag warmer in huis dan zijn onderdanen

15 april 2020

E en of ander marketingtype heeft verzonnen dat Koningsdag dit jaar als Woningsdag doorgaat. Treffend, want op de woningmarkt is anno 2020 een hoop mis. Rellen zoals in 1980 zijn door het anderhalvemetergebod alleen niet mogelijk, schrijft Constanteyn Roelofs.

We leden bij nader inzien al jaren aan een kroontjesvirus: als het weer Koningsdag was, stonden we allemaal massaal in oranje polo’s te hossen, scheel van waterig bier en oranjekoorts. Dit jaar gaat het helaas niet door in verband met COVID-19.

Constanteyn Roelofs

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Oranjebitter

In plaats van Koningsdag heeft een of ander marketingtype bedacht dat we dan maar ‘Woningsdag’ moeten vieren – om vier uur moeten we een klinkend driewerf ‘hoezee’ uitbrengen richting de televisie en dan zal de Koning ons toespreken. Daarna mag u een oranjebittertje achterover slaan en dankbaar zijn dat onze natie in handen is van zo’n voortreffelijke familie van gezegende vorsten.

Sfeertip: u heeft natuurlijk niet  zoals ik allemaal een portret van koningin Wilhelmina en een kaart van onze overzeese koloniale gebiedsdelen in 1931 aan de muur van uw werkkamer hangen , maar mocht u naar versterking van het Oranjegevoel dorsten, dan kan ik het zeker aanbevelen.

Misstanden op de woningmarkt

Dat woning en k(r)oning op elkaar rijmden, wist u natuurlijk al en dat wisten de krakers ook, die hevig relden ten tijde van de grote woningnood. Anno 2020 is er ook veel mis op de woningmarkt. Of althans: voor de losers van het systeem, die niet kunnen profiteren van de onmogelijk lage rente en grote hoeveelheden lucht die er in de markt zijn gepompt.

Gouden tijden voor pandjesbazen (al dan niet uit de koninklijke familie) en mensen die op tijd zijn ingestapt, verschrikkelijk voor starters op de arbeidsmarkt of mensen die door de verdrukking en verharding op de arbeidsmarkt geen solide basis kunnen creëren voor een hypotheek, om over het grove, vijandige beleid van slopen en doorverkopen dat de overheid voert op het gebied van sociale woningbouw, nog maar te zwijgen.

Er wordt te weinig gebouwd, de corporaties worden gestript en het hypotheeksysteem beloont kralenrijgers, Airbnb-cowboys en verkavelaars boven gewone bewoners. Waar grote retailketens gewoon zeggen dat ze de huur niet meer betalen in de toch al verkrottende winkelstraten, mag de gewone burger gewoon blijven zuchten onder de torenhoge woonlasten.

Geen extra huurbescherming

Anders dan andere landen kent Nederland geen gecoördineerde hypotheekstop en besluit het kabinet in al zijn misdadigheid dat extra huurbescherming van de kwetsbaarsten in de samenleving niet nodig is – sterker nog, huurverhogingen van maximaal 6,6 procent mogen volgens verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven gewoon worden doorgevoerd.

Naarmate de crisis voortduurt, zullen er steeds meer mensen in de problemen komen met hun huur en hypotheek. De Oranjes natuurlijk niet. Die hebben allerlei prachtige maar juridisch zeer dubieuze constructies opgetuigd om op kosten van andere mensen in hun paleizen te wonen. Demonstreren tegen de onrechtvaardige maatschappij in de stijl van 1980 valt niet aan te bevelen, want het is ondoenlijk om goed te rellen en tegelijkertijd het anderhalvemetergebod in acht te nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.