Jelte Wiersma Premium Corner

Rutte houdt terecht voet bij stuk: geen giften aan Zuid-Europa

24 april 2020Leestijd: 3 minuten

De 27 regeringsleiders van EU-lidstaten hebben de Europese Commissie gevraagd binnen twee weken te komen met een voorstel voor een noodfonds waarmee de economische crisis als gevolg van de corona-lockdowns moet worden bestreden. Duizend tot misschien wel tweeduizend miljard euro zou met garanties van EU-landen via de Europese begroting in de economie moeten worden gepompt. Grote vraag is of landen geld uit het noodfonds lenen of krijgen. Zuid-Europa wil het geld krijgen, premier Mark Rutte (VVD) keerde zich, met steun van de Tweede Kamer, daar terecht fel tegen, schrijft Jelte Wiersma.

Lees ook deze reconstructie nog eens terug: Dit speelde zich af achter de schermen van de Eurogroep

Slechts 4,5 uur duurde de video-EU-top van donderdag. De ministers van Financiën hadden de grote strijd in voorgaande weken al gevoerd en het pakket maatregelen waarmee zij vervolgens kwamen, namen de regeringsleiders zoals verwacht over. Het pakket biedt formeel 540 miljard euro aan financiële steun, maar in de praktijk zal dat honderden miljarden lager zijn.

Veel vragen over noodfonds staan nog open

Voor het geld (onder meer afkomstig uit een noodfonds genaamd Europees Stabiliteitsmechanisme en van de Europese Investeringsbank) geldt dat het leningen zijn die met verhoogde garanties van nationale regeringen worden worden uitgeschreven. Het zijn geen giften. Aangezien lenen op de kapitaalmarkt goedkoper is en dit leningen onder voorwaarden zijn, zal dit steunpakket maar ten dele worden aangesproken. De euro-obligaties die Zuid-Europa onder leiding van Frankrijk wenst, zijn voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en premier Mark Rutte (VVD) onbespreekbaar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.