Marijn Jongsma Premium Corner

Duurzaam ondernemen sneuvelt in coronatijd

17 april 2020

In nood leert men zijn vrienden kennen, zo luidt het spreekwoord. De coronacrisis laat dat zien op macroschaal. Bedrijven die zich als ‘maatschappelijk verantwoord’ profileren, blijken ineens bikkelhard voor hun toeleveranciers, schrijft Marijn Jongsma.

In de winkelstraten worden vooral non-foodwinkels, zoals modezaken, hard geraakt. Die proberen vervolgens de kosten te drukken door de huurbetalingen op te schorten. In Den Haag is verhuurder Gerard Paagman in actie gekomen tegen Hunkemöller, die met ingang van april de huurpenningen in eigen zak houdt voor de vestiging aan de Haagse Frederik Hendriklaan. Paagman heeft daarop het faillissement aangevraagd van de hele winkelketen, uiteraard bedoeld om de keten aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Lees ook deze blog van Marijn Jongsma terug

Corona: koopjestijd én crisis voor private equity

Grote huurder

Het is niet de eerste keer in deze omstandigheden dat een relatief kleine verhuurder het opneemt tegen een heel grote huurder. Het van oorsprong Nederlandse Hunkemöller, ooit onderdeel van het Vendex-conglomeraat, telt wereldwijd meer dan negenhonderd winkels. Ook de eigenaar is geen kleintje, namelijk de Britse investeerder The Carlyle Group, die naar eigen zeggen 224 miljard dollar (206 miljard euro) onder beheer heeft. In Nederland is deze private-equitygroep ook bekend als eigenaar van Nouryon, de in 2018 afgesplitste chemietak van AkzoNobel. In datzelfde jaar keerde Hunkemöller 150 miljoen euro aan Carlyle uit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner