Joris Heijn Premium Corner

Onterechte belastingjacht op multinationals

16 april 2020

Multinationals zitten in het verdomhoekje omdat ze te weinig belasting zouden betalen in Nederland. Een nieuw ambtenarenrapport roept op om de belastingen voor multinationals te verhogen. Maar het rapport toont vooral aan dat het imago van multinationals dat ze structureel belasting ontwijken onterecht is, schrijft Joris Heijn.

De Tweede Kamer aast al een tijdje op de portemonnee van de ‘multinationals’, een term die vooral beelden oproept van gigaconcerns als Shell en van schimmige brievenbusfirma’s, maar die in de praktijk heel vaak het gewone Nederlandse midden- en kleinbedrijf betreft.

Multinationals in verdachtenbank

Lees ook dit coververhaal terug Shell bevestigt: wij betalen geen winstbelasting

Dat Shell vorig jaar tegen Elsevier Weekblad erkende structureel geen winstbelasting te betalen in Nederland, ook al is het Nederlands meest winstgevende bedrijf, was koren op de molen van politici als Henk Nijboer. De PvdA’er liet multinationals zich in de Tweede Kamer verdedigen, maar kiende het wel zo uit dat vooral de bedrijven die weinig of geen belasting betaalden in het verdachtenbankje zaten. Dat veel multinationals wél veel belasting betalen, bleef zo buiten beeld.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.