Moreel dilemma: mag ik mijn abonnement op Fox Sports opzeggen?

13 april 2020Leestijd: 3 minuten
Presentatoren Jan Joost van Gangelen en Helene Hendriks bij Fox Sports. Foto: ANP.

Minister Wouter Koolmees wil dat we de sportschool blijven doorbetalen. Dit zou dan logischerwijs ook moeten gelden voor sportzenders, kroegen, kappers. Maar van de calculerende burger is het nogal veel gevraagd om te betalen voor diensten die niet worden geleverd of waarop hij tijdelijk geen prijs stelt, schrijft Gerry van der List.

Het begint aardig in de papieren te lopen. In huize Van der List moet nu  het abonnementsgeld betaald worden voor Netflix, NPO Start Plus, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV+ en StarzPlay. O ja, en voor New Faith Network (€5,95 per maand), voor de christelijke balseming van de ziel.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

De oplopende kosten doen vanzelf speuren naar mogelijkheden tot bezuiniging. En dan gaan al snel de gedachten uit naar de €19,95 die maandelijks worden afgeschreven voor het abonnement op Ziggo Sport en Fox Sports.

In de zomer wacht een barre sportieve woestenij

De negen sportkanalen maken nu een troosteloze indruk. Er bestaat nog een – heel kleine – kans dat we in juni kunnen genieten van de bekerwinst van Feyenoord, al is het dan niet in een kolkende Kuip, om vervolgens met genoegen te zien hoe AZ landskampioen wordt. Maar daarna volgt een barre sportieve woestenij.

Het beloofde zo’n mooie zomer te worden. Met naast de vertrouwde evenementen als Roland Garros en Wimbledon het EK Voetbal en de Olympische Spelen als hoogtepunten om naar toe te leven. Maar het gaat allemaal niet door. De sportzenders weten van gekkigheid niet meer hoe ze de tijd moeten vullen. Afgelopen zaterdag vertoonde Fox Sports op prime time een volledige wedstrijd uit 2009 tussen SC Cambuur en Roda JC. Daarbij werd dan gemeld dat het om een ‘Classic Match’ ging. Ja, het zal wel.

Het betoog van Koolmees wringt

Opzeggen die handel, lijkt dus het devies. Maar hier doet zich een dilemma voor. Wouter Koolmees (D66) heeft namelijk een beroep gedaan op de burger om gewoon de sportschool te blijven betalen. De overheid zorgt ervoor dat je salaris wordt doorbetaald, zei de minister van Sociale Zaken, dus moet je ook je ‘verantwoordelijkheid nemen’ om anderen te helpen. Een dergelijk moreel beroep zou ook kunnen gelden voor passieve sportbeleving. Het is in elk geval niet de schuld van Fox en Ziggo dat ze momenteel geen actuele sportbeelden kunnen presenteren.

Toch wringt het betoog van Koolmees. Allereerst betaalt de overheid ook nu niet ieders salaris. Redacteuren van Elsevier Weekblad bijvoorbeeld hebben een ‘vitaal beroep’, werken gewoon keihard door en krijgen geen cent uit de diepe zakken van de staat.

Nederland is in een socialistisch tijdperk beland

Verder zou de redenering van Koolmees logischerwijs moeten leiden tot particuliere financiering van allerlei stilgevallen activiteiten. Dan zou ik ook maandelijks geld moeten overmaken op de rekening van mijn stamcafé, mijn vaste kapper, mijn favoriete casino. Zij hebben immers allemaal buiten hun schuld de deuren moeten sluiten.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: Premier Rutte, liberaal aan het stuur van een socialistisch land

Het is duidelijk dat we inmiddels in een socialistisch tijdperk zijn beland, met een alles bedisselende en moralistische overheid. Maar betalen voor diensten die niet geleverd worden of waarop even geen prijs wordt gesteld, blijft toch raar. Calculerende burgers die uit zuinigheidsoverwegingen tijdelijk stoppen met de betaling aan sportscholen en sportzenders, zouden dan ook niet al te veel gewetenswroeging hoeven te hebben.