Roelof Bouwman Premium Corner

GroenLinks, houd eens op met kapittelen Hongarije

07 april 2020

Hongarije is een dictatuur, vindt GroenLinks. Maar de partij ontbeert het morele gezag om het land van Viktor Orbán voortdurend de les te lezen, schrijft Roelof Bouwman.

Het kan geen krantenlezer de afgelopen jaren zijn ontgaan: GroenLinks en het Hongarije van de conservatieve premier Viktor Orbán, dat is water en vuur.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

De naam van Judith Sargentini, voormalig europarlementariër namens GroenLinks, mag in dit verband beslist niet onvermeld blijven. In 2018 presenteerde ze een rapport waarin werd geconcludeerd dat er in Hongarije sprake is van een systematische schending van Europese waarden. De regering van Orbán zou zich bezondigen aan ondermijning van de democratie en de rechtsstaat.

Voor het Europees Parlement was het rapport van Sargentini aanleiding om een strafprocedure tegen Hongarije te beginnen. Het ultieme gevolg daarvan kan zijn dat het land zijn stemrecht in de Europese Unie kwijtraakt.

Sargentini reageerde geëmotioneerd op het besluit van de europarlementariërs. Iedereen zag: hier is meer aan de hand dan zomaar voldoening over een positief ontvangen rapport.

Lees deze column van Afshin Ellian terug: Schandalige feeststemming bij strafexpeditie tegen Hongarije

‘Hongarije is nu een dictatuur’

Sargentini is inmiddels geen lid meer van het Europees Parlement. Haar Hongarije-portefeuille is namens GroenLinks overgenomen door Tineke Strik. Toen het Hongaarse parlement vorige week instemde met een noodwet die premier Viktor Orbán de mogelijkheid geeft om in de strijd tegen het coronavirus zonder tussenkomst van het parlement te regeren, meldde ze zich direct. Orbán, zei Strik op NPO Radio 1, heeft de democratie en daarmee ook de rechtsstaat compleet uitgeschakeld. ‘Hongarije is nu een dictatuur.’

De steeds grotere woorden die namens GroenLinks over Hongarije worden gesproken, doen pijn aan de oren. Waar haalt de partij toch de vrijmoedigheid vandaan om het land voortdurend de les te lezen?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.