Marieke ten Katen Premium Corner

Duidelijkheid nodig over het ‘zwartste’ scenario

07 april 2020

Wat als het’ zwartste scenario’ uitkomt en er niet meer voldoende plaats is op de intensive care? Wie krijgt er dan voorrang? Artsen liggen al dagen wakker van die vraag. Zij verdienen dan ook een duidelijk antwoord van de politiek, schrijft Marieke ten Katen.

‘Dat is voor ons… vreselijk.’ Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), legde zondagavond in het televisieprogramma Op1 uit wat voor IC-artsen het ‘wezenlijke’ verschil is tussen 2.000 en 2.500 patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Tussen ‘nog net behandelbaar’ en ‘code zwart’.

Tijdens deze pandemie zijn de ogen gericht op intensive cares. Maar hoe ziet de IC eruit? Bekijk ook de infographic 

Voor iedereen die Gommers de afgelopen weken op televisie heeft gezien, is duidelijk dat de man het zwaar heeft. Hij is niet de enige. Het is voor iedereen hard werken in de ziekenhuizen en op heel veel andere plaatsen. Maar van de IC-artsen wordt ook nog eens gevraagd dat zij moeilijke keuzes maken. Wie heeft nog wel een goede kans op de IC en wie niet? Wie behandel je wel en wie niet? En ook: wie krijgt voorrang als de capaciteit niet voldoende blijkt te zijn om iedereen een kans te geven?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Moeilijke keuzes over wie te behandelen niet nieuw voor artsen

Dat zijn beslissingen die niet nieuw zijn voor artsen. Zij zijn ervoor opgeleid om te zien welke patiënt de beste kans maakt op een goed herstel. En ook zijn ze erin getraind om moeilijke gesprekken te voeren met een patiënt als een verblijf op de IC niet zinvol meer is.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner