Bram Hahn Premium Corner

Duidelijker regels voor de lockdown graag

13 april 2020Leestijd: 3 minuten

Op diverse plaatsen is het toch nog steeds te druk en houden mensen te weinig afstand. Dan kunnen burgemeesters en politie wel boos worden op burgers, maar vaak zijn de regels voor de lockdown ook erg onduidelijk, vindt Bram Hahn.

De ‘intelligente lockdown‘ houdt in, zo lichtte premier Mark Rutte (VVD) zijn vondst toe, dat de overheid ervan uitgaat dat de Nederlanders zo slim en verantwoordelijk zijn om zich aan de adviezen van het RIVM te houden. Uit de meeste observaties, en de teruglopende cijfers van ziekenhuisopnamen lijken de meesten dat inderdaad te doen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Maar tijdens de zonnige dagen voor en in het Paasweekeinde waren er toch weer veel overbevolkte plaatsen. Bloembollenvelden, tuincentra en bouwmarkten, bossen en dijkweggetjes bleken te aantrekkelijk om links te laten liggen. Ook moest de politie ingrijpen bij feestjes waar veel te veel jongeren dicht bij elkaar zaten. Burgemeesters spraken hun verbijstering uit over dit onverantwoordelijke gedrag. Maar ja, een ommetje moest kunnen, zeiden de verantwoordelijken, en als je in de buurt woont, is ook een ritje tussen de bollen een ommetje. En als je daarbij de aanbevolen 1,5 meter afstand in acht neemt, wat is dan het probleem?

Ligt het dus ook niet een beetje aan de onduidelijke, soms zelfs tegenstrijdige regels, en de Nederlandse gedoogcultuur?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.