Gerry van der List

Bekende Nederlander zijn is duidelijk geen cruciale professie

06 april 2020

Doutzen Kroes is dankbaar voor het coronavirus, maar Linda de Mol klaagt dat ze nu moet stofzuigen. Misschien is het beter dat BN’ers zich even gedeisd houden totdat ze weer de kunsten kunnen vertonen waaraan ze hun roem te danken hebben, schrijft Gerry van der List.

Jürgen Klopp zit zich thuis vast op te vreten. De energieke Duitse trainer stond op het punt FC Liverpool te helpen aan een nieuwe landstitel waarnaar de supporters inmiddels al dertig jaar hunkeren. Maar nu moet hij nog maar afwachten of de Britse voetbalcompetitie kan worden uitgespeeld.

De Premier League-kroon op zijn werk is Klopp gegund. Alleen al door zijn verstandige taal op een persconferentie begin vorige maand. Toen hem een vraag over corona werd voorgelegd, antwoordde hij dat het niet belangrijk is wat beroemde mensen over deze kwestie te berde brengen. Hij liet de kwestie liever over aan experts.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

De uitglijders van BN’ers tijdens de coronacrisis zijn talrijk

Dat is een houding waaraan de uit hun nek kletsende heren van Veronica Inside een voorbeeld kunnen nemen, net zoals andere Bekende Nederlanders. Hun uitglijders in de coronacrisis zijn talrijk. De zanger Gerard Joling liet weten nog geregeld gezellig met vrienden een wijntje, zowel wit als rood, te drinken dat volgens hem het lichaam van binnen reinigt. En zijn collega André Hazes sprak van ‘een griepje’ dat geen obstakel hoefde te vormen om te ‘blijven feesten’.

Ook een WN’er (Wereldberoemde Nederlander) ging de mist in. Doutzen Kroes plaatste op Instagram een bedankje voor het coronavirus, omdat het zou leiden tot een beter besef van de dingen die belangrijk zijn. Het model moest daarna razendsnel uitgebreid excuses aanbieden, omdat haar dankbetuiging begrijpelijkerwijs in veel verkeerde keelgaten was geschoten.

De opbeurende boodschappen beginnen op de zenuwen te werken

Sowieso veroorzaken BN’ers momenteel nogal wat irritatie. Zij hebben duidelijk geen cruciale professie, maar willen toch liever niet uit de publiciteit verdwijnen. Terwijl de natie vooral bezig is met overleven, verstrekken zij informatie over hun luxeproblemen.

Zo moest de alomtegenwoordige Gerard Joling tot zijn verdriet een vakantie op Curaçao laten schieten. En Linda de Mol vertelde vorige week op televisie dat ze voor het eerst sinds tijden een hele verdieping had gestofzuigd, waarbij de transpiratie haar zowaar in stralen van het lijf liep. Het is natuurlijk vervelend voor de koningin van de Nederlandse televisie dat ze het even zonder werkster moet stellen, maar deze narigheid valt nogal in het niet bij het leed van niet-bekende Nederlanders die hun bestaan ineen zien storten of zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen.

Ook op de zenuwen werken al die opbeurend bedoelde boodschappen van BN’ers. Zo zendt RTL nu erg vaak een Samen Staan We Sterk-filmpje uit, waarin Lieke van Lexmond kushandjes uitdeelt. Ook getuigt de voormalige soapactrice, die mannen zich nog vooral herinneren door de Playboy-kersteditie van 2007, van een ‘onwijze solidariteit’.

Het is zeer de vraag of kijkers zich hierdoor gesterkt voelen. Misschien willen zij bovenal dat de BN’ers zich even gedeisd houden totdat ze weer de kunsten kunnen vertonen waaraan ze hun roem te danken hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.