Jelte Wiersma Premium Corner

De uitbreiding van de Europese Unie met Balkan is onvermijdelijk

25 maart 2020Leestijd: 3 minuten

De 27 regeringen van de EU-landen hebben dinsdag 24 maart ingestemd met het openen van toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië. Frankrijk, Nederland en Denemarken gaven hun verzet daartegen op. Dat was onvermijdelijk gezien de aard van de Europese Unie (EU), schrijft Jelte Wiersma.

Onder Winston Churchills motto ‘Never waste a good crisis’ is dezer dagen een enorme dynamiek in de EU-integratie ontstaan. De pro-integratiekrachten grijpen de kans, terwijl nationale parlementen op apegapen liggen, om de macht van de EU uit te breiden en te verdiepen. Het meest tastbare resultaat vooralsnog is de beslissing dinsdag om met toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië te beginnen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

EU-geldstroom naar Balkan wordt nog groter

De twee corrupte landjes mogen proberen te bewijzen dat ze aan EU-eisen kunnen voldoen. Om die eisen te bereiken, wordt de EU-geldstroom die kant op nog groter. Het zal nog jaren duren, maar lid van de Unie worden ze.

Lees ook dit commentaar dat Jelte Wiersma in oktober schreef: Duits-Frans EU-rijk zal Balkan toelaten

De aard van de EU is namelijk imperiaal. Duitsland en Frankrijk hebben afzonderlijk geprobeerd een Europees imperium te vestigen dat een mondiale macht is en gingen daar beide bijna aan ten onder. Telkens vonden zij de Engelstalige wereld en Slavische wereld onder leiding van Rusland tegenover zich. Sinds de Tweede Wereldoorlog proberen Duitsland en Frankrijk samen een Europees imperium te vestigen en dat tot een mondiaal machtsblok te maken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.