Premium Lock Geef tramschutter levenslang tegen laagste kosten

04 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Rechtbanktekening van Gokmen T., de dader van de schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht in maart 2019. Foto: ANP

De samenleving verdient maximale bescherming tegen de gestoorde terrorist Gökmen T., die vorig jaar vier mensen vermoordde bij zijn aanslag in Utrecht. Een levenslange gevangenisstraf met zo min mogelijk kosten voor de samenleving is op zijn plaats voor de tramschutter, schrijft Gerlof Leistra.

Welke straf moet tramschutter Gökmen T. krijgen voor viervoudige moord met terroristisch motief in maart 2019? Tijdens zijn proces toonde hij geen enkel berouw en schoffeerde hij rechtbank en slachtoffers. Donderdag volgt de eis van de officieren van justitie.

In amper twee minuten tijd zaaide Gökmen T. die 18de maart gericht schietend dood en verderf in en buiten een Utrechtse tram. In een door hem gebruikte vluchtauto liet hij een briefje achter met de veelzeggende tekst: ‘Ik doe dit voor mijn geloof. Jullie maken moslims dood.’ Op de geluiddemper stond onder meer: ‘Allah laat mij jullie doodmaken.’

De schutter wist drommels goed wat hij deed. In de ogen van de gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum is hij vanwege een narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornis echter verminderd toerekeningsvatbaar. In gewoon Nederlands: gevaarlijk en zo gek als een deur. De man is ook nog eens zwakbegaafd en verslaafd aan alcohol en drugs. Bovendien toont hij geen enkel berouw en geen greintje respect voor rechtsstaat en slachtoffers. Het is ongewenst dat deze 38-jarige man ooit terugkeert in de samenleving.

Dilemma voor rechters: rekening houden met stoornis tramschutter?

De rechters staan niettemin voor een lastig dilemma. Voor meervoudige moord en een aantal pogingen is levenslang eigenlijk de enig juiste sanctie. Door zijn gewetenloze terreurdaad heeft de verdachte zijn recht op terugkeer in de samenleving verspeeld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw