Premium Lock Linkse partijen oogsten wat Rutte heeft gezaaid

04 maart 2020Leestijd: 2 minuten
Persconferentie Rutte na ministerraad. Foto: ANP

PvdA, SP en GroenLinks maakten dinsdagavond bekend gezamenlijk te strijden tegen een verdere verlaging van de winstbelasting voor bedrijven. Vanuit deze partijen bezien een inkopper. De voorzet komt van minister-president Mark Rutte (VVD): die zet bedrijven sinds de puinhoop rond de dividendbelasting in het verdachtenbankje, schrijft Jeroen van Wensen.

Het Regeerakkoord van 2017 schonk klare wijn over de vennootschapsbelasting, de belasting die bedrijven betalen over de winst: minder aftrekposten, maar ook een lager belastingtarief – dat daalt van 25 procent naar 21 procent.

Aftrekposten geschrapt, toch geen lagere winstbelasting

Nu zijn door het kabinet sinds 2017 ook tal van aftrekposten geschrapt. De winst pakt daardoor hoger uit en bedrijven meer belasting moeten betalen. Maar de compenserende maatregel, het verlagen van het belastingtarief, blijft achterwege. Het hoge tarief van de vennootschapsbelasting staat nog steeds op 25 procent, en de verlaging is uitgesteld naar 2021. Naar 21,7 procent.

Het uitstel en gedeeltelijke afstel zijn een gevolg van de toch niet afgeschafte dividendbelasting, die weer zorgde voor een verslechterde verstandhouding van het kabinet (of liever gezegd: Mark Rutte) met multinationals.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw