Gerry van der List

NET 5: een dreigende mislukking voor Linda de Mol

02 maart 2020Leestijd: 3 minuten

Ooit werd NET 5 bejubeld. De zender scoorde goed bij vrouwen met onderhoudende series als Sex and the City en Desperate Housewives. Dat is al een tijdje geleden, schrijft Gerry van der List. Linda de Mol heeft de moeilijke missie om de zender nieuw leven in te blazen, maar die dreigt uit te lopen op een mislukking.

Linda de Mol was boos en verdrietig. Toen de koningin van de Nederlandse televisie vorig jaar overstapte naar Talpa, mocht ze van RTL helaas niet de door haar zelf bedachte en gepresenteerde programma’s Weet ik veel en Oh wat een jaar! meenemen. Daarom moest ze razendsnel iets nieuws bedenken voor de haar toebedachte zaterdagavond op SBS 6. Dat werd Deze quiz is voor jou.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

In De Wereld Draait Door mocht De Mol reclame maken voor deze spelshow. Maar ze werd door gastheer Matthijs van Nieuwkerk ook ondervraagd over een minder feestelijk onderwerp: NET 5. Het gaat niet zo goed met de zender die zij nieuw leven in dient te blazen.

Een zender leiden blijkt vak apart

Ooit werd NET 5 bejubeld. De zender scoorde goed bij vrouwen met onderhoudende series als Sex and the City en Desperate Housewives. Maar dat is al weer een aardig tijdje geleden. Het is nu tobben geblazen, de reden dat grote baas John de Mol zijn zus de opdracht heeft gegeven voor een transformatie te zorgen. Zij nam Jildou van der Bijl mee, de hoofdredacteur van LINDA, om de zender dezelfde look and feel te geven als het succesvolle tijdschrift.

Dat wil nog niet echt lukken. De Mol moest bij De Wereld Draait Door erkennen dat het leiding geven aan een zender een vak apart is. Uitzenden wat zij zelf leuk vindt, bleek bijvoorbeeld niet vanzelf tot hoge kijkcijfers te leiden. Zo is zij een fan van Fleabag, een Britse comedyserie die zij aankocht. Maar tot haar schrik keek er praktisch niemand naar.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veel misdaad, weinig Linda bij de kwakkelende zender

Ook andere nieuwe programma’s sloegen niet aan. Iris Hond ging bijvoorbeeld voor een zich eindeloos voortslepende serie onder begeleiding van een psycholoog wanhopig op zoek naar een geschikte partner. Ook toen tijdens deze jacht bekend werd dat de pianiste het in het verleden erg gezellig had gehad met de — toen nog getrouwde — zanger Marco Borsato, bleven de kijkcijfers onder het verwachtingsniveau.

Lees ook deze spraakmakende televisieblog van Gerry van der List: Het betreurenswaardige vertrek van volksverheffer Matthijs van Nieuwkerk

En de door Linda de Mol als ideale talkshowhost op het schild geheven Merel Westrik maakte van het met veel fanfare aangekondigde Ladies Night, dat aanstaande woensdag met een nieuw seizoen begint, het zoveelste mislukte babbelprogramma voor en van vrouwen.

De programmering op zaterdagavond geeft een beeld van de huidige staat van NET 5. Om 18.35 en 19.35 uur begint een uitzending van NCIS, gevolgd door NCIS New Orleans om 20.30 uur, waarna om 21.25 en 22.25 uur een aflevering van Bull staat gepland. Veel Amerikaanse misdaad van dertien in een dozijn-makelij, absoluut niet het fijne gevoel van Linda. De Mol moet dus nog veel werk verrichten om een mislukking van haar moeilijke missie met NET 5 te voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.