Marieke ten Katen Premium Corner

Laat aanvaring met Roche een leermoment zijn

27 maart 2020

Roche kreeg een storm van kritiek over zich heen toen bleek dat het farmabedrijf niet voldoende vloeistof voor coronatests kon leveren. Maar dat de Nederlandse laboratoria afhankelijk zijn van deze ene fabrikant was toch echt hun eigen beslissing, schrijft Marieke ten Katen.

Nederland test maar bij een beperkt aantal mensen of zij besmet zijn met het coronavirus. Het gebeurt alleen nog bij de ernstig zieke patiënten. Dat heeft onder meer te maken met een tekort aan testmateriaal. Zo bleek de afgelopen dagen de zogenoemde lysisbuffer niet voldoende leverbaar, de vloeistof die ervoor zorgt dat cellen openbreken en het erfelijk materiaal van het virus kan worden afgelezen.

Marieke ten Katen houdt een blog bij met veelgestelde vragen: Alle vragen en antwoorden over het coronavirus

Laboratoria kochten ook de testapparaten van Roche

De leveringsproblemen spelen bij fabrikant Roche Diagnostics, een tak van het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche. En laat dat nou net de fabrikant zijn waar een groot deel van de Nederlandse laboratoria de testapparatuur heeft gekocht. Op die apparatuur kan (natuurlijk) alleen worden gewerkt met de materialen van Roche Diagnostics, zoals de bewuste vloeistof.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.