Ingezonden opinie

JOVD: het Rijksbeleid is te Randstedelijk

04 maart 2020

Het kabinetsbeleid is te veel gericht op de Randstad, schrijven voorzitter Rick Oudshoorn en bestuurslid Wilbert Frieling van VVD-jongerenorganisatie JOVD. Terwijl grote steden door bevolkingsgroei uitpuilen, blijven kleine gemeenten op het platteland juist krimpen. Hoog tijd om de provincie weer aantrekkelijk te maken en de Randstad te ontlasten.

De laatste jaren lezen we dat het goed gaat met Nederland. We zijn de crisis te boven, de economie blijft groeien en de arbeidsmarkt is op zijn top. Goed nieuws, maar ondertussen lopen we in Nederland tegen nieuwe uitdagingen aan, zoals het ruimtegebrek in de Randstad en de leegloop van de provincie. In de laatste decennia is de Randstad enorm gegroeid terwijl steeds meer mensen de provincie verlaten.

Randstad barst uit zijn voegen, krimp op het platteland

Deze bijdrage is ingezonden door Rick Oudshoorn (landelijk voorzitter JOVD) en Wilbert Frieling (bestuurslid JOVD).

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van Elsevier Weekblad.

Deze ontwikkeling begint nu haar tol te eisen. De Randstad barst uit zijn voegen en de provincie dreigt haar leefbaarheid te verliezen. De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, verbaast zich over de kortzichtigheid in de politiek en het gebrek aan ideeën om deze uitdagingen het hoofd te bieden. De JOVD pleit voor een perspectiefwisseling in het beleid: een landsbrede visie waarin wordt gewerkt aan een toekomstbestendig Nederland dat werkt voor iedereen – van de provincie tot aan de Randstad.

Volgens de huidige prognoses blijft de bevolking in de vier grote steden de komende decennia flink toenemen. Dit geldt ook voor de omringende middelgrote gemeenten waardoor de ruimte in de Randstad dus steeds schaarser wordt. Aan de andere kant van ons land vindt het tegenovergestelde plaats: kleinere gemeenten op het platteland blijven de komende jaren krimpen.

Woningtekort in grote steden, leegstand en verloedering in de provincie

Twee tegengestelde ontwikkelingen, waarbij de focus van de politiek volgens de JOVD te veel op de Randstad ligt. Momenteel heerst bijvoorbeeld een enorm woningtekort in de stede. De oplossing: huizen bouwen. Een nuttige maar vooral tijdelijke oplossing. Het probleem is namelijk dat daar bijna geen ruimte voor is, het maximum is in zicht. Terwijl in de provincie huizen leeg staan en verloederen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Naast woningen zijn er meer voorbeelden te noemen van kortzichtigheid. Kijk naar de bouw van Lelystad Airport, terwijl op een steenworp afstand goede vliegvelden op omvallen staan. Of het maximaliseren van OV-verbindingen tussen de grote steden, terwijl de Lelylijn aan de kant wordt geschoven en het dus nog steeds niet mogelijk is om in een afzienbare tijd van Groningen naar Amsterdam te reizen. De focus lijkt vooral te liggen op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen in de Randstad en niet die van alle Nederlanders.

Lees dit essay van Gertjan van Schoonhoven: Waarom ‘de provincie’ zich het afvoerputje van het land voelt

Door de leegloop van de provincie treden ook andere problemen op.
Zo zien we in het maatschappelijk debat steeds vaker de tegenstelling tussen de Randstad en de provincie. Kijk naar het debat omtrent Zwarte Piet en de recente boerenprotesten. Waar bijvoorbeeld de boeren zich niet vertegenwoordigd en ondergewaardeerd voelen in Den Haag. Er zijn altijd verschillen geweest, maar de economische uitholling van de provincie lijkt nu echt haar tol te eisen, het debat te verharden en de culturele verschillen te versterken. Een zorgelijke ontwikkeling volgens de JOVD.

Volgens de JOVD is het huidige beleid te randstedelijk en moet het roer om in politiek Den Haag. Een eerste stap is het wonen in de provincie weer aantrekkelijk maken en de Randstad ontlasten, onder meer door de voorzieningen te behouden, uit te breiden en de bereikbaarheid te vergroten. Landen om ons heen zijn hier al druk mee bezig. Zo heeft de overheid in Duitsland zichzelf wettelijk verplicht om de levensvoorwaarden in het hele land gelijkwaardig te houden. In onze optiek een goede oplossing voor deze problematiek.

Stop met het volbouwen van weides met zonneparken en windmolens

Bestuurders in de Randstad zien de regio als wingewest, schreef hoofdredacteur Arendo Joustra

Daarnaast moeten we zuiniger met onze ruimte omgaan. Stop met het volbouwen van weides met zonneparken en windmolens. Focus op kernenergie om de ruimte zo maximaal mogelijk te benutten. Tot slot hangt niet alleen de toekomst van de kleinere gemeenten aan een zijden draadje. Op dit moment dreigen grote steden als Amsterdam aan hun eigen beleid ten onder te gaan . Het wonen in Amsterdam dreigt zo duur te worden dat het alleen maar toegankelijk is voor de allerrijksten.

De JOVD hoopt hiermee de politiek stof tot nadenken te geven om deze uitdagingen aan te gaan en beleid te formuleren dat Nederland zowel in de Randstad als in de provincie toekomstbestendig maakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.