Premium Lock Italiaanse tirade zegt alles over Italianen zelf

31 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Mark Rutte en Italiaanse premier Giuseppe Conte. Foto: ANP.

De tirade van Italiaanse politici en bestuurders tegen Nederland is het voorlopige politieke dieptepunt in de coronacrisis. Een land dat de regels van de eurozone consequent aan zijn laars lapt en de hand ophoudt bij de sterkere landen moet niet gaan klagen over een gebrek aan solidariteit, schrijft Marijn Jongsma. En zeker niet op deze manier.

Een groep Italiaanse politici, regionale bestuurders en burgemeesters heeft gekozen voor de harde lijn in het Europese debat over de crisisfinanciering. In een brief verwijten zij Nederland een groep landen aan te voeren die niets ziet in ‘een groot Europees reddingsplan voor de economie en de gezondheidszorg’. Lees: de gezamenlijke financiering van de oplopende Europese staatsschulden door middel van eurobonds. Door alle schulden op één hoop te gooien, zijn de Italianen met hun hoge staatsschuld vanzelfsprekend goedkoper uit, maar Nederland en Duitsland juist niet.

Lieve Duitse vrienden

Maar nu komt het: de brief is niet gericht aan het kabinet Rutte, maar aan de ‘lieve Duitse vrienden’ die door middel van een advertentie in de Frankfurter Allgemeine Zeitung worden toegesproken. Hun buurland (Nederland dus) wordt door de Italiaanse briefschrijvers omschreven als het land ‘dat met zijn belastingsysteem de belangrijke Europese landen belastingopbrengsten ontneemt’, en waarvoor ‘overheden en sociaal zwakkeren in onze landen’ de prijs betalen. De Nederlandse houding is daarmee ‘een voorbeeld van een tekort aan ethiek en solidariteit’.

Vervolgens worden de lieve Duitse vrienden er nog even fijntjes aan herinnerd dat de Duitse schulden na de Tweede Wereldoorlog werden gehalveerd, ‘een beslissing waar Italië nog altijd trots op is’. De Italianen frissen het Duitse geheugen niet voor niets op. Het moet Duitsland helpen de juiste beslissing te nemen. ‘Uw plaats is aan de zijde van de Europese instituten, met waarden als vrijheid en solidariteit. Niet in het gezelschap van kleingeestig nationaal egoïsme.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw