Eric Vrijsen Premium Corner

Het gore lef van links: politiek hobbyisme in coronacrisis

26 maart 2020Leestijd: 3 minuten

De linkse fracties begonnen woensdag allerlei voorwaarden te verbinden aan de regelingen waarmee het kabinet bedrijven overeind probeert te houden. Geen bonussen, regie over het beloningsbeleid en vooral ook duurzaamheidseisen. Kennelijk zien ze in de coronacrisis een buitenkansje voor politiek hobbyisme, schrijft Eric Vrijsen.

CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra sprak steeds over de economische steunregelingen die werden ‘opgetuigd’. Dat klonk daadkrachtig. Alsof de fregatten werden klaargemaakt voor een zeeslag tegen een erfvijand.

Lees ook dit commentaar van Marijn Jongsma: Crisisbestrijding topprioriteit. Maar hoelang houden we dat vol?

Toen het ging over het risico dat er met de maatregelen wordt gefraudeerd, schoot hij nogal uit zijn slof. Er wordt hard opgetreden tegen wie ‘het gore lef heeft om de noodregelingen te misbruiken’. Krachtige taal. Zo hoor je de CDA-kroonprins zelden.

Hoekstra kreeg Kamerbrede steun voor zijn noodpakket, ook al is dat nog niet tot in detail uitgewerkt en weet niemand hoeveel geld het gaat kosten. Maar vanuit de linkse oppositie werden ook allerlei wensen geuit, alsof dit de gelegenheid is om de vrije markt vaarwel te zeggen en schielijk over te schakelen naar een ecologische planeconomie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.