Jeroen van Wensen Premium Corner

‘Betalen om belasting te betalen’ gaat van tafel

06 maart 2020Leestijd: 3 minuten

Ondernemers moeten sinds 1 januari van dit jaar betalen om belastingaangifte te kunnen doen. Maar nu eist de Tweede Kamer unaniem dat het kabinet dit terugdraait.  Dat bleek woensdag tijdens een chaotisch debat over eHerkenning – de nieuwe inlogmethode bij de Belastingdienst voor ondernemers. De Tweede Kamer wordt erg laat wakker, maar is daarom wel uitgeslapen, constateert Jeroen van Wensen.

Op dinsdag legde het kabinet in een brief uit dat het logisch is dat ondernemers  moeten betalen om belasting te mogen betalen. Veilig inloggen bij de Belastingdienst voor bedrijven (voor bv’s en nv’s, zzp’ers blijven buiten schot) kan alleen met zogeheten eHerkenning. En dat digitale identiteitsbewijs moet worden aangeschaft bij commerciële partijen als KPN, wat tussen de 30 en 80 euro per jaar kost.

Het kabinet schreef daarnaast in iets nettere bewoordingen op dat ondernemers niet moeten zeuren over de kosten: het gaat maar om een paar tientjes per jaar en die zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Het juridische fundament legde het kabinet pas afgelopen donderdag – met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar (met de regeling elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst).

Geen zekerheid over de wettelijke basis van eHerkenning

Maar de dag ertussen, woensdag, bleek de Tweede Kamer helemaal niet overtuigd van de juridische houdbaarheid ervan. In een chaotisch debat herhaalde de staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66) dat het huidige bestuursrecht en de bovengenoemde regeling voldoende aanknopingspunten bieden. De Tweede Kamer meent juist van niet, en denkt dat de juridische grondslag pas in orde is als de Wet digitale overheid is aangenomen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.