Premium Lock Dispuut met de fiscus? Verhuis naar Noord-Nederland

07 maart 2020Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een rechtbank - Foto: ANP

Of je gelijk krijgt van de rechter bij een dispuut met de fiscus hangt af of je in Leeuwarden woont of in Den Haag, blijkt uit onderzoek van belastingadvieskantoor Deloitte. Dat is een kwalijke zaak, schrijft Nicolette van den Hout.

Deloitte analyseerde 34.806 belastingzaken die voor de rechter zijn verschenen. Daaruit blijkt dat belastingplichtigen in 55 procent van de gevallen wonnen van de fiscus bij de rechtbank Leeuwarden en Noord-Nederland, en dat maar 35 procent wint bij de rechtbank Den Haag en Noord-Holland. De verschillen per individuele rechter kunnen nog groter zijn.

Verschil in uitspraken van rechters is van alle dag. Maar vaak zit het verschil dan in de hoogte en zwaarte van de straf. Een dief blijft een dief. Bij belastingzaken die voor de rechter komen wordt uitspraak gedaan of iemand bijvoorbeeld onterecht te veel belasting heeft betaald. Het antwoord is dan ja of nee. Belastingwetgeving wordt hiervoor geïnterpreteerd en toegepast. En die fiscale regels zouden voor iedereen hetzelfde moeten zijn. Maar dat is dus niet het geval. Als belastingbetaler in Den Haag kun je dus door de rechter gedwongen worden om meer belasting te betalen dan iemand in Groningen, op basis van precies dezelfde regels.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw