Rob Ramaker Premium Corner

Nee, coronacrisis is geen zegen voor het klimaat

16 maart 2020

Hoogleraar Ewald Engelen hoopt dat KLM failliet gaat door de coronacrisis. Voor de luchtvaart zou toch geen plek zijn in de duurzame nieuwe wereld. Niet alleen is dat kwetsend voor de werknemers, schrijft Rob Ramaker, maar het klimaat schiet niets op met zo’n zinloos offer. Noch met de economische schade van de pandemie.

Het coronavirus gaat als een sloopkogel door de economie, op de beurzen maar ook in de reële economie. In februari was dit zichtbaar in China. Om het virus te bestrijden, kwam het openbare leven tot stilstand en sloten fabrieken. Een – extreem – voorproefje van wat Europa te wachten stond.

De lucht klaart op boven China en Noord-Italië

De economische schok was zo groot dat deze terug was te zien in de uitstoot van broeikasgassen en vervuiling. In China daalde de CO2-uitstoot met een kwart en de uitstoot van stikstofoxides – vooral door het verkeer – met ruim eenderde. Dat laatste gebeurde ook in Noord-Italië.

Die afnames zijn geen spreadsheet-werkelijkheden maar echte impact. Verbijsterde NASA-wetenschappers zagen met satellieten een ongekende afname van de vervuiling. China verstookte eenderde minder steenkool in die periode.

Geen zilveren randje aan uitbraak coronavirus

Een zilveren randje aan de uitbraak van het coronavirus, klonk het hier en daar, de crisis pakt in elk geval goed uit voor het klimaat. Maar dat is een pijnlijke misvatting. En niet alleen doordat dit miskent dat achter die cijfers menselijk lijden schuilt.

Deze afname is helemaal niet bestendig. ‘Er is niets te vieren,’ zei Fatih Birol, directeur van het internationale energie-agentschap (IEA). Zonder goed beleid en structurele stappen blijft de uitstoot niet laag. De economie veert terug. En gaat terug op haar oude pad of haalt de schade zelfs in.

De angst dat het coronavirus de economie zwaar zal treffen heeft geleid tot fors dalende koersen op de financiële markten.

Slimme technologie en goed beleid

Goed klimaat- en milieubeleid betekent dan ook niet: terug naar het stenen tijdperk. Maar juist een slimme en zuinige economie, losgekoppeld van fossiele brandstoffen. Er is behoefte aan innovaties, de juiste economische prikkels en verstandig beleid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.